fredag, maj 23, 2008

En liberal konstitution

I onsdags kväll hade Liberala gruppen en träff kring temat en liberal konstitution. Ett lustigt sammanträffande var att dagen innan publicerades ett inlägg på DN debatt, där representanter från Alliansen tillsammans med Peter Erikson från miljöpartiet(!) argumenterade i tydlig liberal riktning för ändringar i den svenska grundlagen. En våt dröm som Freddi W uttryckte det. Synd då att Fredrik Reinfeldt kände behovet av att lägga en våt filt över det hela. Vilken party booper han är.

Talade gjorde Nils Karlson från Ratio, som argumenterade för att statens makt ska vara bunden, begränsad och balanserad. Han nämnde även att de givit ut böcker på temat konstitution. Att lägga till på läslistan, förmodar jag.

Efter det äntrade Anne-Marie Pålsson från moderaterna scenen. Hon argumenterade övertygande för behovet av en författningsdomstol, ökade inslag av maktdelning och klagade över en maktlös Riksdag och då i synnerhet maktlösa Riksdagsledamöter. Tankar hon presenterat på DN debatt tidigare. Som varandes docent i nationalekonomi så förklarade hon att även politiker är egoistiska nyttomaximerare, men det är lite oklart om det var just därför hon tyckte att Riksdagsledamöter, som hon själv, skulle få eget kapital att röra sig med, eller om det fanns principiella skäl till att hon ville se den ordningen. I vilket fall så kunde jag inte låta bli att dra lite på smilbanden.

Slutligen talade Maria Rankka från Timbro om behovet av att ge mer makt åt individen, inte minst i form av "fuck off"-pengar.

Andra som skrivit om kvällen är Maria Byström, Peace, Love and Capitalism, Federley, Annie Johansson, Edvin Alam, Bloggen Bent.

Inga kommentarer: