fredag, mars 06, 2009

Jinge är inte antisemit och Ohly är inte kommunist

Lars Ohly är en person som gärna visar och står för vad han innerst inne känner. Fast kanske inte riktigt alltid. Ja ni minns säkert när han slutade att kalla sig kommunist, samtidigt som han vidhöll att han var "trogen [sina kommunistiska] ideal".

Senast så deklarerade Ohly att en uppenbart
antisemitisk blogg tillhörde hans favoriter. Det ledde naturligtvis till en del höjda ögonbryn. Bloggaren Jan-Inge Flücht, Jinge som han också kallas, "är inte antisemit" förklarar Ohly i en intervju i Expo, samtidigt som han erkänner att bloggaren publicerat "antisemitiskt material".

Ohly är inte kommunist och Jinge är inte antisemit- allt blir genast så logiskt. Det var bara lite slarviga formuleringar och "dåligt omdöme". Expo frågar varför det tog så lång tid för Ohly att ta avstånd från den antisemitiska bloggen och där kan Ohly ta på sig ett visst ansvar. Här kanske Expo är lite småsinta. Med tanke på att det efter Uppdrag gransknings program tog Ohly ett helt år att sluta kalla sig kommunist, så var han föredömligt snabb den här gången.

Så man ska inte bara gnälla. Jag vill verkligen inte förringa Ohlys
positiva sidor. På den tiden Gudrun Schyman ledde partiet fick partiet otroliga 12 procent i riksdagsvalet. Med Ohly i spetsen har partiets stöd mer än halverats för att i senaste riksdagsvalet få mindre än sex procent.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ju haft kontakt med Jinge och mailat litet. Han skriver alltid för att dra publikt intresse och kan han reta upp proisraeliska intressen så gnuggar han händerna.

Jag minns en tid när en blogg Alicio i Underlandet och Jinge bråkade. Det ledde till minst sagt märkliga personangrepp. http://alunder.blogspot.com/

Nu är det länge sedan jag läste Jinge och tycker nog att han får alldeles för stor uppmärksamhet. Troll kan man nog inte heller kalla Jinge för. Han har bara för mycket tid och borde skaffa en hobby. Han kanske skulle börja fotografera mer och skriva mindre...


Om man talar om trollen så står de snart i farstun...

Marcus sa...

Hej Bengt!

Jo jag håller helt med dig om att Jinge skriver och vinklar saker för att fånga folks uppmärksamhet (men vem gör inte det?) och jag håller också med om att han får på tok för mycket uppmärksamhet. Att jag bidrog till detta nu ska ses som en olycklig bieffekt av att jag ville uppmärksamma Ohlys senaste bravad.

Anonym sa...

...eller mer kortfattat uttryckt: Jinge är en idiot. Så även Ohly.

Anonym sa...

Hej Marcus.

Jag läste citatjinge bloggen du länkade till för att leta efter antisemitiska citat från Jan Inge i cirka 10 minuter men hittade inte ett enda. Det jag hittade från honom själv var på sin höjd en del mycket anti-sionistiska kommentarer som ingalunda berör anti-sionistiska judar.

Däremot så verkar det som han godkänt en del ganska tveksamma kommentarer som generaliserar judar. Dessa har han tagit bort efter att han fått klagomål.

Enligt vad han själv skriver verkar det dock uppenbart att det är sionismen han hatar starkt, men inte judarna i sig. För att citera Jinge: Jag har skrivit några gånger att jag tycker att den svenska regeringen sviker judarna genom att inte kräva att Israel omedelbart upphör med sina brott mot mänskligheten.

Man ska dock som ni menar inte ta den personen på alltför stort allvar eller ge han för mycket uppmärksamhet. Han har gjort sitt namn känt i bloggvärlden, får många besökare och tjänar säkert bra på sin Adsense.

Angående Ohly så har du ju också ändrat åsikter. Är det något som ska ses som suspekt. Är det konstigare att vara kommunist än att vara för upphovsrätt?

Marcus sa...

Hej Sonrep,

jag förstår inte riktigt vad du säger angående Jinges antisemitism. Den är klarlagd bortom rimligt tvivel anser jag. Till och med Lars Ohly erkänner ju det.

Angående Ohly så har jag inget problem utifall han ändrar åsikt. Frågan var ju om han verkligen gjorde det..

Anonym sa...

Vad är det du inte förstår? Vilket stycke? Kan du citera det i så fall? Jag förtydligar gärna om jag vet vad som ska förtydligas.

Själv så känner inte till att Ohly sagt att Jinge är antisemit. Kan du citera Ohly på detta och inkludera källa?

Bra dock att vi i alla fall är överrens om att Ohly får ändra åsikter! Om han verkligen har bytt åsikt eller inte vet varken du eller jag, men bevisbördan ligger på den som hävdar att Ohly ljuger, inte på den anklagade(Ohly i detta fall).

Jag hoppas att du förstår detta inlägg helt å hållet. I annat fall kan du gärna citera exakt de formuleringar du inte förstår, så kan jag förklara. Det blir då mycket enklare än om du sammanfattar en lång kommentar med att du "inte förstår".

Marcus sa...

Sonrep: Ohly erkänner att Jinge publicerat inlägg med en "antisemitisk ton" och att Jinge generaliserat på ett sätt som är "oacceptabelt", men du har rätt i att Ohly inte säger att Jinge är antisemit. Källan är f ö intervjun i Expo ovan, som jag trodde du hade läst.

Poängen med mitt inlägg som tydligen inte gick fram (det är alltid svårt att få fram ett budskap med ironi i text), är ju att Ohly som vanligt dansar som katten kring het gröt.

Den rimligaste tolkningen när man läser det Jinge publicerar på sin blogg är att Jinge är antisemit (även om han såklart inte tänker erkänna det själv). På samma vis är den rimligaste tolkningen att Ohly fortfarande är kommunist, även om han slutade att kalla sig det. Det viktigaste är ju vad man har för åsikter, inte vad man kallar sig själv, och är man trogen sina kommunistiska ideal, så är man kommunist.

Anonym sa...

Marcus, jag undrar om du själv läst artikeln du själv refererar till. Kanske gjorde du det utan att uppfatta det väsentliga?

Så här sa ju Ohly:
"Men om man använder slarviga formuleringar som kan tolkas på till exempel det sätt den här kan tolkas, som att han skuldbelägger judiska människor över hela världen för det brott som Israel begår, så menar jag att det är mer av slaget sällsynt dåligt omdöme än det är av slaget rejäl antisemitism eller rasism."

Jag vet inte vad du tolkar det som, men jag tolkar det som att Jinge inte är antisemit. Jag ser inte ens att han skulle ha sagt att Jinge använder en antisemitisk ton.

Vad jag vet så har Jinge inga problem med judar som delar hans antisionistiska åsikter. Men kanske är han antisemit, som du säger. Fast när jag tänker på antisemitism så tänker jag mest på nedvärderande uttalanden om etc judarnas beteenden i samhället. Aljaksandr Lukaschenkas berömda uttalande: "judarna har förvandlat Bobruisk till en svinstia".

I alla fall så håller jag med Ohly att sådanna generaliseringar är oacceptabla. Jag tycker det är tråkigt att folk använder sig av sådant.

Vill påpeka att jag tyckar att det är bra att du är ute efter dubbelmoralister på vänsterkanten, men undvik gärna att slå dina slag i luften, även om du kanske får en eller en annan ryggdunk från högern.

Marcus sa...

"Jag vet inte vad du tolkar det som, men jag tolkar det som att Jinge inte är antisemit."

Om Jinge är antisemit eller ej avgörs för det första knappast av Ohlys åsikt, utan av vad Jinge säger och gör. Och hans handlingar och uttalanden tycker jag visar att han är det, även om Ohly inte erkänner det, utan fegt glider undan med att säga att Jinges uttalanden visar på "sällsynt dåligt omdöme" och att Jinge generaliserar om judar på ett sätt "som är oacceptabelt" (citaten är alltså Ohlys här).

"Jag ser inte ens att han skulle ha sagt att Jinge använder en antisemitisk ton."

När Expo frågar Ohly om Jinges blogg innehåller "vad man skulle kunna kalla för antisemitiskt material", så svara Ohly "Ja, definitivt" och fortsätter med att konstatera att det "är skrivet i en antisemitisk ton". Nu behöver ju inte Jinge formulerat allt själv, han har ju även haft gästskribenter som publicerat sig på sin blogg. Men det förtar ju inte på något sätt Jinges ansvar för det som publiceras.

Tydligare än så här kan jag nog inte redogöra för min åsikt.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.