torsdag, mars 05, 2009

Road to hell

Chavez fortsätter på den inslagna vägen att förstatliga företag och producenter. Socialister och Chavez-apologeter är förmodligen överlyckliga. Mer nyktra observatörer inser att planekonomi inte kommer fungera den här gången heller.


Se även inläggen Samtidigt, i Venezuela och Sevärd dokumentär om Hugo Chavez.

6 kommentarer:

juancho sa...

vad menar du? menar du att marknadekonomi fungerat bättre? se värdskrisen nu! det är väl inte planekonomins fel eller?

mvh
www.tinku.org

Klas sa...

Det är ju konstigt att man kan tro att man bara kan bestämma priser sådär upp och ned. Och sen blir förvånad om det inte håller !??

Jag vill bara betala 3 kr för 1l mjölk - kan ngn bestämma det !?

Jaha, jasså - bönderna vill ha betalt för foder och utlägg till mjölkproduktionen - men bestäm att foder och sånt bara får kosta 2 kr per l mjölk så fixar vi ju det !? :)

Jasså - nehe - nu vill foderproducenterna veta hur dom skall kunna producera foder för så lite pengar - men då sänker vi väl deras priser på bensin till traktorerna då.

Jasså ville de utländska oljebolagen inte gå med på det - då får vi väl subventioenra detta staligt då - bar så ??

Nähä - vad är det nu då ? Klagar befolkningen på den extra skatten och att dom inte har råd med mjälken nu !? Jaja - vi får väl sänka priset på mjölk igen då

- Ridå !

/K

Anonym sa...

juancho, dagens ekonomiska kris beror på just politiska ingrepp i marknadsekonomin... det var inte bankerna som självmant ville börja ge ut dåliga lån!

Det är inte marknadsekonomins kris, det är blandekonomins.

Klas sa...

@Nisse: Det är väl lite väl hårddraget.
Förvisso har regleringsmekanismer spelat en storr roll ,och har medverkat till att förstärka och dölja problem.

Med mindre regleringar har nog lågkonjukturen kommit "snällare" och tidigare - men dock ändå kommit.

Reglerginen om att amerikanska institut var tvugna att låna ut till sämre bemedlade var i sig inte ensam orsak till den dominoeffekt som förljde.
Bla utnyttjades dessa regleringar av olika parter som "stack med pengarna" och slapp ta ansvar...

Anonym sa...

Det är perfekt! Hela världen håller på att förstatliga viktiga eller sektorer de betraktar som strategiska! Så också Venezuela! Excellent!! Den enda som stört mig är att marknadsboschevikerna fortsätter att sprida sina dumheter när ett år efter kollapsen av neoliberalismen som jag daterar till september 2008: e idioterna förstår inte att det är slutet på en epok som började för 35 år sedan. Vad som kommer fram är det ingen som riktigt vet men det är inte den världen som fanns innan 2008-09-30. Ju längre de dröjer i sina dogmer större kommer att bli skadan. Se på vad Obama har tvingats till av skojarna, neoliberaler och bedragarna på Wall Street! Det är rena skojeriet!!

Förresten, jag anser att man ska sparka alla skojare inom media, näringslivet och bankväsendet som har orsakat de miljarder i förluster för skattebetalarna och pensionsfonderna. Jag skötte mina fonder själv och eftersom jag inte har den minsta respekt för de klåpare som kallar sig ”experter”, vilka inte kan lösa eller förutspå någonting ty de är insnöade med det neoliberala paradigmet, fick jag i alla fall behålla värden på dem, medan dumskallarna orsakade 30-40 % förluster till alla sparare! Sparka dem!! Media folket eller propagandisterna är också skyldiga för de sprids de lögnerna och falska ekonomiska doktriner som orsakade det här! Och som vanlig är det vanligt folk som ska betala skojarnas miss! Wake Up people!!

Chavez gör det i att vissa att ekonomiska intressegrupper inte kan bestämma over den politiska demokratiska processen! Dumskalle här i inlägget påstår att det är politikernas fel den skiten som exploderade för två år sedan. Visst fanns det politiker som stödde vad Wall Street skojarna ville ty de var sålda eller helt beroende eller trodde på de lögner och dogmer som mediernas propaganda, sina finansiera think tanks och den ekonomiska eliten dikterade. Alla trodde på dem! Från höger till vänster! Visst är politikerna skyldiga för de inte stått pall med sina värderingar och tro utan gav vika som smågråtande flickor för trycket!

PS: Jag har skrivit om den kommande krisen sedan slutet av 2005 på mitt blogg och förklarat gång på gång vad som till slut skulle hända. Det fanns många som skrevs om det MEN teve och tidningarna ignorerade dem. Fram till idag hämtar man samma dumskallarna och propagandister till TV-studio för att ”förklara” vad som håller på att hända och vad som hände! Idioterna!! Wake up people!!

Apropå orsakerna kan ni läsa mina synpunkter här:

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/21/finanskrisen-forklarad-2/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/11/evolution-of-the-american-armageddon-the-financial-apocalypse-and-%c2%adhuman-renaissance/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/10/vad-behovs-for-att-undvika-ekonomisk-och-finansiell-kollaps/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/07/den-verkliga-orsaken-till-finanskrisen/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/01/financial-tsunami-the-end-of-the-world-as-we-knew-it/

http://xkorpion.wordpress.com/2007/09/22/bushlandiadet-spelar-ingen-roll-vad-bernanke-gor-framover/

Marcus sa...

Juancho: Ja jag menar att marknadsekonomi fungerar bättre. Mycket bättre till och med. Trots bubblor, kriser och andra tillfälliga nedgångar, så förefaller det fortfarande vara det bästa ekonomiska system vi känner till för att skapa välstånd och välfärd.