fredag, december 11, 2009

Ett kommunistiskt paradis?

När jag läste Peter Santesson-Wilsons mycket underhållande julnovell om Trollhättan, så kom jag att tänka på den där delstaten i Indien som socialister alltid brukar dra upp som exempel på fungerande kommunistisk ekonomisk politik.

Ni har säkert hört namnet förr: Kerala.
I vilken utsträckning är då Kerala kommunistiskt? Jag låter Mats Wingborg, skribent i den socialistiska tidskriften Clarté svara på den frågan:
Att Kerala för närvarande styrs av en kommunistledd allians betyder dock inte att Kerala är kommunistiskt eller ens socialistiskt. Det finns ingen likhet med den allomfattande planekonomin i det forna Sovjetunionen eller i Maos Kina. Vid sidan av den offentliga sektorn upprätthålls den fria marknaden. Även utländska företag är välkomna att etablera sig. Den politik som CPI(M) faktiskt för, tillsammans med sina allierade, skulle kanske bäst kunna karakteriseras som socialdemokratisk, en parlamentarisk rörelse med målet att bygga upp en generell välfärd.

Det låter ungefär som Sverige det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar ta upp exemplet kibbutzer i Israel som ett någolunda fungerande socialistiskt experiment/livsstil och då brukar de flesta vänstermännsikor mulna då så gott som alla ogillar landet.

God Jul och Gott nytt år om vil inte stöter på varandra. Kram!

Marcus sa...

Inte ens kibbutzer verkar vara något bra exempel på fungerande socialism, eftersom produktiva människor flyttar därifrån, samtidigt som kibbutzerna sccesivt tvingats överge sina socialistiska principer till förmån för olika former av kapitalism.

Tror inte vi kommer stöta på varandra mer i år, om du inte har vägarna förbi Brasilien förstås. :-) Så God Jul och Gott Nytt År får jag önska tillbaks! Kram

Anonym sa...

Tack för upplysningen om kibbutzer. Har inte tänkt så mycket på hur det står till nu, det var ju ändå 22 år sedan jag var där ;-)

Ett Riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och hela familjen.

Stor kram från Maria

Anonym sa...

Hej Marcus, long time no see!

De som talar varmt om socialismens välgörande verkan i Kerala borde göra studiebesök i Västbengalen, som också haft kommunistlett styre i över 30 år. Utan att uppnå något av den rudimentära välfärd som keralanerna lyckats med.

Visst har regeringen i Kerala gjort kloka saker där -som att införa obligatorisk skolgång. Men avsaknaden av den mest brutala fattigdomen är nog snarare tack vare arbetsmarknaden runt Persiska Gulfen, där uppåt en miljon keralaner sliter i sitt anletes svett. En femtedel av delstatens ekonomi lär vara pengar från gästarbetare...

/Tommi (nyligen hemkommen från besök i både Kerala och Västebengalen)

Marcus sa...

Hej Tommi! Ja det var länge sedan. En annan hoppas ju fortfarande på din comeback i bloggosfären.

Tack för att du delade med dig av dina resebetraktelser. Jag tror du har helt rätt. Remitteringar uppgår till hundratals miljarder dollar per år och överskrider till och med vad utvecklingsländer får i bistånd.