tisdag, februari 23, 2010

Angående hushållsnära tjänster

I delar av det parallella universum som utgörs av den bloggande gnällvänstern så ondgör man sig över subventioneringen av hushållsnära tjänster. HBT-sossen klargör att hon verkligen inte ser ner på dessa yrken och tar avstånd från fördomsfulla beteckningar som "pigjobb". Fast i ett annat inlägg så varnar hon för att detta kommer skapa "ett samhälle med Herrskap & tjänstefolk", förmodligen omedveten om hur fördomarna hon värjer sig mot avslöjas i och med hennes ordval.

Det konstateras att subventioner av hushållsnära tjänster inte utgör lösningen på livspusslet. Nä, men vem trodde på den klyschan? Däremot så kanske det kan bidra till att göra livet, inte minst kvinnors, lite lättare. Om man nu stör sig på att det främst är medel- och höginkomsttagare som dragit nytta av detta avdrag, så kanske lösningen är att subventionera ännu mer, så att människor från alla samhällsskikt kan dra nytta av dessa tjänster.

"
Människor får gärna nyttja hushållsnära tjänster, men de får banne mig betala vad det kostar" ryter hon. Exakt, men hon glömde nämna att hon bygger sitt resonemang på antagandet att staten har rätt att lägga sig i och ta folks pengar i en sådan överenskommelse. Att "betala vad det kostar" innebär nämligen att man betalar vad det kostar på svarta marknaden.

Vad är då egentligen problemet?
Om vi gör en välvillig tolkning och låtsas som om det här inte handlar om den sedvanliga missunnsamheten, så menar man att resurser inte ska tas från andra områden i statsbudgeten. Fair enough. Fast då bör man i rättvisans namn också ta hänsyn till att:

(i) denna reform redan skapat mer än 11.000 nya jobb. Om man tar bort dessa subventioner så är det stor risk att många av dessa människor blir av med jobbet. Vill man det?

(ii) det bör göras en liknande cost-benefit analys på samtliga poster i statsbudgeten. Låt mig gissa att det är ganska många subventioner som förmodligen skulle göra mer nytta någon annanstans i samhället. Varför inte dra in pengarna som går till dårarna på konstfack och istället höja sjuksköterskornas löner med motsvarande summa?

(iii) denna reform också bidrar till statskassan. Både genom att statens kostnader för arbetslöshet minskar och genom att göra svarta jobb vita.

Lyckligtvis är inte alla på vänsterkanten lika tanklösa. Än en gång markerar miljöpartiet mot dylika floskler.


Relaterade inlägg: Där jag överväger att bli miljöpartist.

4 kommentarer:

Bengt sa...

Nu så ingår även fixa dator som hushållsnära tjänst....

Marcus sa...

Det låter utmärkt. Det är en tjänst som jag skulle behöva med jämna mellanrum. ;-)

Redaktionen sa...

Jag tyckte det var trevligt att bli kallad "favoritvänsterliberal". Lustigt att sedan också vara "gnällvänster" respektive "vänsterklyscha".

Läs gärna det här också.

Hade jag tyckt att hushållsnära tjänster är en större fråga än jag nu gör, så hade det här varit ett skäl till att sluta betala medlemsavgiften.

Marcus sa...

Jimmy: Du är fortfarande min favoritvänsterliberal! :-) Om du är ok med beteckningen "vänsterliberal" vill säga. Lite meningsskiljaktigheter ändrar inte på det.

I vilket fall så bör jag först och främst förtydliga att jag verkligen inte syftade på dig med "gnällvänster" (upplever inte alls att du är sån), utan jag syftade på de personer som skriver på bloggen "HBT-sossen".

Angående det inlägg du länkar till så har jag svårt att se det som ett problem. Det är väl utmärkt att människor som annars visat sig vara svåranställda och länge lidit av att vara arbetslösa, nu kan få jobb? Om du anser att priset (via olika subventioner) är för högt, var anser du att prislappen ska ligga? Vid vilken summa (eller procentsats) tycker du att man ska sätta gränsen och säga till de arbetslösa att det nu är för dyrt att underlätta för dem att få jobb?

Vad skulle du exempelvis vilja säga, angående denna prislapp till Thomas Svenssons fru?

Brutala frågor kanske, men det är i realiteten dessa människors öden som kommer påverkas av dylika beslut (när de fattas av politiker).

Om du har några andra synpunkter på de argument jag lägger fram i inlägget så får du också gärna dela med dig av dem.