fredag, april 30, 2010

Mauricio Rojas har tappat sin liberala kompass

Med anledning av att Belgien sa nej till burka så menar den förre folkpartistiska riksdagsledamoten Mauricio Rojas att
Om man vill leva så ska man välja ett annat samhälle där sådant är accepterat.

Vän av ordning undrar om det gått Rojas förbi att det bara är i Belgien (och eventuellt i Frankrike) det är på väg att förbjudas? I resten av Europa är det fortfarande accepterat och bör så förbli. I ett liberalt samhälle är det inte statens sak att bestämma vilka kläder folk ska bära.

Se även inläggen: Slöjans vara eller icke-vara och Rojas och yttrandefrihetsuppfattningar hos svenska muslimer.

3 kommentarer:

Dennis sa...

Jag skulle nog säga att Rojas snarare är kommunitär. Hans skrift Farväl till gemenskapen var en ganska god indikation, vill jag minnas. Det märktes också lite i en bok som han och någon annan skrivit, och som användes som kurslitteratur när jag läste ekonomisk historia (titeln har jag lyckats förtränga), och även i denna Timbro-skrift. Vill gemenskapen inte ha burkor så får individen anpassa sig.

Marcus sa...

Tack för länken Dennis. Jo jag håller med dig om att Rojas lite då och då luftar tankegångar som kan beskrivas som kommunitära. Det är dock fortfarande oklart hur dessa tankegångar är förenliga med den liberalism han också bekänner sig till.

JH sa...

Håller helt med Rojas. Vill man klä sig på ett visst sätt eller som make avgöra hur ens hustru skall klä sig så får man söka sig till samhällen där detta är accepterat.
/JH