onsdag, oktober 25, 2006

Jag är en Taliban

Jämställdhetsombudsmannen Claes "Bojkotta Fotbolls-VM" Borgström konstaterade i början av månaden att så länge det finns prostitution, så kan aldrig genomsnittslönen hos män och kvinnor bli lika stor. Förklaringen som levereras, är i sin ovetenskaplighet lika enkel som självklar; det är de osynliga men grundläggande strukturerna som är orsaken. På lite oklara grunder så värderar "vi" tydligen kvinnor lägre än män. Kanske ska detta tolkas som att Claes talar i egen sak, och att han försöker komma ut ur garderoben, vad vet jag?

Vad som är mer klart är att han studerat retoriken hos en av sina inspirationskällor. Så han kan inte ens ta åt sig äran av att vara den första som drar paralleller mellan svenska män och talibaner.

Om det är någon som undrat varför jag ibland envisas med att inte raka av mig mitt skägg, så har vi av denna insiktsfulla duo fått svaret: Det är talibanstrukturerna som är orsaken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Något jag finner intressant är att inte genus-"teoretiker" (detta är inte en vetenskaplig teori), inte vänder sig mot att nästan alla män känner ett socialt tryck att raka sig i ansiktet.

Personligen känner jag mig kränkt av detta och vill bli kompenserad. Kanske kunde man kvotera så att lika många kvinnor rakar sitt kön som det finns män som rakar ansiktet.

Marcus sa...

He he, en knivig fråga. Här har vi alltså två strukturer som verkar mot varann. Och som du är inne på i din kommentar, vilken lösning det än blir, så måste vi lagstifta för att tvinga fram en förändring av denna djupa orättvisa. Samhället måste markera att man inte kan tolerera vad som hellst.

Anonym sa...

men hallå!? Hur kan du jämföra rakning av ansiktet med kvinnorsrakning av ben etc?
Inser du hur mycket större yta ben utgör? Och så måste man vara betydligt mer flexibel för att kunna raka benen.

Kom nu inte och hövda att det är synd om männen också - det är den enda fördelen med att vara kvinna. Rätten att tycka obegränsat synd om sig själv.