måndag, november 13, 2006

Tips 2: Filmen 1200 miljarder

Nu kan man äntligen se Martin Borgs tankeväckande film 1200 miljarder på nätet. Missa den inte! (via Gudmundson).

Uppdatering: Apropå sevärda filmer som kan ses på nätet. Har man inte redan gjort det, så bör man såklart också se Norbergs film Globalisation is good.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Litet osaklig på sina ställen dock. Att fråga en person om den är beredd till omskolning och sedan repetera det flera gånger gör det inte speciellt sannolikt att alla har just den tanken...

Andra ställen definitivt tankeväckande. Som idiotiska myndigheter...som kan tas bort...och skära i byråkrati...

Att man flimrar förbi att företag inte anställer för maskinell effektivisering ytan någon reflektion över samhällets föändring när det gäller företagens investeringsvilja i mankraft är också litet märkligt...

Anonym sa...

Relaterade inslag idag på Rapport:

1) Ett inslag där det förtäljs att 4 av 10 arbetslösa inte söker jobb aktivt. Kommentaren till detta är, hör och häpna, *inte* att dessa individer är tjuvar som stjäl ifrån verkligt behövande. Istället upplåtes lång TV-tid åt LO-företrädare som hävdar att man förföljer arbetslösa!

En arbetslös ifrågasätter varför det skulle vara olagligt att inte söka jobb, utan att reportern förklarar att det olagliga består i att erhålla A-kassa genom bedrägligt förfarande.

2) I direkt påföljande inslag får man träffa en hårt arbetande invandrare som inte får asyl, trots att han betalar skatt. Mannen ifråga vill så gärna försörja sin familj att han bor i ett främmande land (Sverige) och skickar hem pengar till sin familj. Ett moraliskt föredöme till skillnad från den bortskämde svenske mannen ur det första inslaget.

Ingen på Rapport kommenterar det mycket tydliga budskapet: Det *finns* jobb, men inga svenskar vill ta dem.

Jodå, Sverige är ett rättvist land!

Marcus sa...

Bengt: håller med dig, filmen är helt klart i bästa Michael Moore-stil, och argumenten ska knappast accepteras okritiskt. men den väcker några intressanta tankar, och sen är den ju bitvis hysteriskt rolig. Eller så är det min humor som är skruvad..haha

Marcus sa...

anonym: jo jag är böjd att hålla med dig i din analys. Att rapport vinklar sina reportage som de ibland gör, kommer inte heller direkt som en överaskning. ibland är det så ruskigt förutsägbart hur saker kommer vinklas..