söndag, januari 28, 2007

En dag med Svenska Freds

Ända sedan 1997, då jag gjorde min civilplikt som räddningsman uppe på den vackra sandön i Ångermanland har jag känt en viss tacksamhetsskuld till Svenska Freds. Numer behöver man inte vara vapenvägrare för att göra vapenfri tjänst, men så har inte alltid varit fallet. Tack vare denna fredsorganisations kampanj- och lobbyarbete slipper, ifall det skulle bli krig, unga män i Sverige idag bli tvingade att döda andra människor. Det borde vara en rättighet för alla människor att inte behöva tjäna som kanonmat i sina regeringars olika krig, men tyvärr är det sällan så.

Efter ett par års passivt medlemskap, så deltog jag igår på en heldagkurs där de informerade om vad föreningen gjort och om vad de gör. Vilket innefattar allt från kampanjer mot personminor och klustervapen (vilket i stor grad slår mot civilbefolkning), demokratiarbete i Ryssland samt Tjetjenien, och nu senast den nyligen uppmärksammade vapenexportfrågan. Vapenexportfrågan är i själva verket en fråga som Svenska Freds eldsjäl Rolf Lindahl och hans kollegor idogt jobbat med i flera år för att lyfta fram ur mediaskuggan.

Själv hade jag exempelvis ingen aning om att lilla Sverige är världens 9:e största exportör av större konventionella vapen (källa:
Sipri Yearbook 2005). Skulle vi räkna per capita rusar vi snabbt upp i topp tre och får den tveksamma äran att trängas med tungviktarna USA och Ryssland!

Det klingar således väldigt ihåligt när svenska regeringen slår fast att:
Sveriges utrikespolitik ska förena engagemanget för internationellt samarbete med en tydlig röst för demokrati och de mänskliga rättigheterna. Ambitionen skall vara klar: Sverige ska bättre bidra till frihet, säkerhet, demokrati, välstånd och hållbar utveckling i världen.

När vi samtidigt exporterar vapen till auktoritära diktaturer.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är detta för trams? Tillhör du den lilla skräniga skara som dessutom vill att polisen skall få en bukett tulpaner istället för pistol och batong? Och dessutom ersätta försvaret med en telefonsvarare som säger "vi kapitulerar" enligt känd dansk förebild??

Jag skänker iallafall en tacksamhetens tanke till de unga män som dog, frivilligt eller ofrivilligt, för att slippa leva under tex Hitlers överhöghet (inte så många svenskar förstås, de hade fullt upp med att plocka tussilago i Svenska Freds regi och fördöma allt användande av våld för att försvara sig)

Jag gissar att Svenska Freds räknar USA som en "auktoritär diktatur" (finns det ickeauktoritära..?)och att man helt vill avskaffa all vapentillverkning. Man vill troligen därutöver göra om försvaret till ett civilt gäng miljöarbetare som är duktiga på konfliktlösning enligt "speglings-metoden".

Vilket tragsikt gäng naiva vänsteraktivister.

Anonym sa...

Precis som jag misstänkte behöver man inte läsa många sekunder på Svenska Freds hemsida för att se vad denna organisation står för. Direktcitat från "Ris och Ros":

"December 2004
Ris till Leni Björklund för att hon väljer att fördjupa det militära samarbetet med USA trots dess aggressiva utrikespolitiska agerande.

Ros till Gustav Fridolin för att han genom sin KU-anmälan bidragit till att en bredare diskussion om Sveriges militära relationer med USA kan komma till stånd."

Så smärtsamt förutsägbart.

Anonym sa...

Vill bara meddela att "anonym" inte är jag denna morgon. /Douglas

Marcus sa...

Hahaha, jag vet inte vad som är roligast, mina polemiska läsare eller att Douglas behövde poängtera att det för en gångs skull inte var han som polemiserade. :-D

Så till saken. Jo det finns en del naiva radikalpacifister i föreningen, men det är inte föreningens officiella hållning. De är faktiskt för militär intervention i akuta konflikter för att förhindra exempelvis folkmord.

Däremot påpekar de att det är onödigt att man alltid ska låta det gå så långt innan man agerar. De anser att man ska agera tidigare i konflikten, med olika fredsfrämjande åtgärder för att förhindra den väpnade konflikten innan den är ett faktum.

Och ja, det verkade finnas lite av den där tröttsamma anti-amerikanismen av klassiskt vänstersnitt, men på det stora hela var det inte så illa. Även om jag inte håller med dem i allt (exempelvis deras åsikter om bistånd, "rättvisare" fördelning osv), så gör de mycket som är bra. Det är svårt att hitta någon förening som man delar precis alla åsikter med.

Marcus sa...

ytterliggare ett exempel jag precis kom på: Deras ordförande Frida Blom har officiellt argumenterat för att Sverige skulle skicka mer trupp till den fredsbevarande ISAF-styrkan i Afghanistan. Det skulle knappast en radikalpacifist göra.