fredag, augusti 24, 2007

Så gör man

Idag protesterade ett 60-tal muslimer mot att Nerikes Allehanda publicerat den flerfaldigt mordhotade konstnären Lars Vilks bilder av Muhammed som Rondellhund.

Jättebra! Dessa muslimer föregår med gott exempel.

Är man missnöjd med någonting, är det man gör- man demonstrerar fredligt och framför sina åsikter på ett civiliserat sätt. Man gör exempelvis inte här.

13 kommentarer:

Skuncke sa...

En vild gissning är att samma muslimska grisar som demonstrerade också dödshotade konstnären eller vad tror du?

Marcus sa...

Ja det är en mkt vild gissning, och förmodligen lika felaktig som den är dåligt underbyggd. Att kalla de muslimer som demonstrerade fredligt idag för "grisar" är enbart fördomsfullt och idiotiskt. Dessa muslimer är tvärtom beundransvärda. Så dylika fåniga påhopp kan du få ägna dig åt på din egna blogg, inte här hos mig.

Torbjörn Larsson sa...

Det finns en bra tanke i, och med, posten. Men det är naturligtvis fortfarande fel när människor kräver respekt, speciellt när det undantar från den tolerans som är nödvändig. Det är också litet oroande när en demonstrant finner sådan tolerans "oacceptabel".

Det som gläder mig mest i den här historien är att chefredaktören hade en nykter och fast syn.

[Ha! Det var så länge sen jag bloggade på svenska att jag höll på att skriva "oomkullrunkelig syn" när språket började kännas styltat. Jag måste ha fått kontakt med min inre farfarsfar av bara farten. :-P]

Marcus sa...

Hej Torbjörn,

jo jag tycker också det är fel när människor kräver respekt. Respekt, precis som kärlek, kan inte tvingas fram. Men dessa muslimer visar på ett icke-våldsamt alternativ. Sen tyckte jag också det var glädjande att chefredaktören därnere höll på sina principer.

Saladin sa...

Kan jag anta att Marcus, Sakine & co anser att även följande reaktion är överflödigt och ett hot mot "yttrandefriheten"?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=647&a=684626

Marcus sa...

Hej Bananen,

Vad privata klubbar och organisationer har för interna (beteende-)regler är deras ensak. Jag vänder mig enbart mot statliga inskränkningar i yttrandefriheten.

Niklas Kolhammar sa...

Jovisst Marcus är det bättre än att hota och ta till våld.
Men jag har faktiskt högre förväntningar än så. Det här på samma nivå som de kristna extremister som protesterade mot Ecce Homo-utställningen. Alltså inte särskilt högt, om du frågar mig. Fortfarande klarar dessa människor inte av att andra personer kritiserar eller har en annan syn på deras religion, vilket förövrigt är något som kristendomen har utsatts för (med rätta) i några hundra år. De är fortfarande inskränkta personer som kräver respekt och kallar sig kränkta.
Och nej, det är inte samma sak som när judar protesterar vid Förintelse-förnekardemonstrationer. En rondellhund är inte att förneka att någons släktingar massmördats industriellt för sin ras skull.

Anonym sa...

å, vilken bra post, marcus. Vi är helt klart inne på samma spår :-)

Marcus sa...

Hej Maria, tack för din kommentar!

Marcus sa...

Hej Niklas,

visst du har en poäng, som jag redan erkände i min kommentar till Tobjörn ovan. Fast apropå klyschan om halvtomma och halvfulla vinglas, så föredrar jag att se det positiva i situationen och uppmuntrar det som är värt att uppmuntras.

Det finns ändå tillräckligt många människor som klagar på muslimerna vad de än gör och vad som än händer (vilket de såklart också har all rätt att göra). Men just nu kände jag för att uppmuntra den aspekt som jag tyckte var positiv i denna historia.

Anonym sa...

Men tycker ingen att denna provokation var onödig och onyanserad? Varför gå ut med såna ointressanta förolämpande och konstnärligt meningslösa aktioner?
Hade det ändå handlat om viktig kritik eller intressant konst så..
Att denne provokatör sen ska få massa gratis publicitet för sin primitiva konst och dessutom dyrt polisskydd, medan oskyldiga offer för t ex kvinnomisshandel inte får det skydd de behöver, känns orimligt.
Om vi ska försvara allas rätt till sina åsikter och skydd när de får resultat av sin provokation, ska vi då också skydda Hells Angels medlemmar när Bandidos slår tillbaka mot dem??

Marcus sa...

Personligen tycker jag det är tämligen ointressant att fråga sig varför Vilks eller någon annan gör som de gör. Man har rätt att göra det, utan att bli mordhotad av fundamentalister- det är det problemet som bör uppmärksammas.

Dessutom kan man på god grund faktiskt hävda att det rör sig om "viktig kritik" iom att man än idag, på 2000-talet, kan bli mordhotad för det han gjort. Det beteendet, hör eller borde åtminstone höra medeltiden till.

Det betyder inte att jag tycker man bör försumma det skydd misshandlade kvinnor behöver.

Och ja, samhället bör även stoppa våldshandlingar mot kriminella. Varför låta dessa grupper skapa någon slags (vålds-)anarki innuti vårat samhälle? Det verkar inte särskilt klokt.

Marcus sa...

p.s. Det blev ett mindre syftningsfel ovan. Med "Det beteendet" syftas såklart på hoten, inte på Vilks handlingar. d.s.