torsdag, juli 31, 2008

Det är skillnad på antioxidanter och antioxidanter

Även om jag i praktiken inte är särskilt bra på att följa kostråd och den kunskap som finns, är nutrition ett ämne som intresserar mig. Inte minst på grund av min faiblesse för mögliga ostar och gräddiga såser har jag försökt följa den intressanta diskussionen kring just fet mat och dess eventuella nyttighet.

Det blir nämligen så mycket lättare att efterrationalisera sin dåliga disciplin om man kan hänvisa till lite forskning.

Den alltid lika utmärkta tidningen The Economist hade nyligen en läsvärd artikel om vilken kost du bör äta för att optimera dina kognitiva förmågor. De går igenom en nyligen publicerad studie (pdf) där Dr Gómez-Pinilla går igenom och analyserar inte mindre än 160 studier, där man undersökt olika födoämnens effekt på hjärnan. Vissa födoämnen visar sig vara lika effektfulla som medicinska preparat!

En av rekommendationerna är att vi bör äta mer antioxidanter. Inget fel i det, men samtidigt bör man vara medveten om att det är skillnad på antioxidanter och antioxidanter. När antioxidanter kom i ropet så var inte hälsokostaffärerna sena att slå mynt av dessa rön genom att börja sälja antioxidanter i tablettform. Problemet är bara att antioxidanter i tablettform inte har någon vetenskapligt påvisbar effekt. För att citera SBU´s slutsats från deras stora systematiska litteraturgenomgång där man granskade c:a 1 300 studier:
Det finns däremot inte ett vetenskapligt underlag som visar att tillägg av antioxidanter, utöver de som finns i en balanserad kost inkluderande frukt och grönsaker, skulle kunna förebygga sjukdom. De hypoteser som finns om detta återstår att vetenskapligt bevisa.
Så skippa tabletterna och tugga istället i dig mer frukt och grönt. Om man vill komplettera och ge sin hjärna bra intellektuell näring så lägg istället pengarna på en prenumeration på The Economist.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag träffade den erkänt duktige BJJ-brunbältaren D. Leijenäs igår. Han tyckte att det var imponerande att du fortfarande kunde röra dig så smidigt och effektivt trots att du numera ligger ca 20 (!) kg över din gamla matchvikt. Alltid kul med ett erkännande av din kompetens på fightingscenen och ett underkännande av din kompetens vad gäller att hålla ner vikten...
Men predika på om att äta grönsaker du, det känns lite som när Mona Sahlin pratade om att det är häftigt att betala skatt.

Marcus sa...

Ont förtal. Jag ligger max två-tre kilo över min normala matchvikt.

Anonym sa...

men vilken idiot den där stefan rössner verkar vara. bara för att man själv inte följer någonting innebär det inte att andra inte kan det. det är väl bra att upplysa andra människor?? och så personangrepp såklart också. må vissa brinna någonstans där det är väldigt varmt.

jag drog iaf nytta av ditt inlägg i mitt arbete

ha det gott

Marcus sa...

Ja Stefan Rössner är en riktig lögnhals.

Kul att du hade nytta av mitt inlägg i ditt arbete!