söndag, juli 06, 2008

Socialdemokraterna och klyftorna

Det ska erkännas att så här i sommartider så ligger jag mycket hellre i en vilstol och läser en god bok än sitter framför datorn och skriver blogginlägg. Så medan både kreativitet och produktivitet går på lågvarv tänkte jag tipsa om ett par läsvärda inlägg om (s) och klyftorna.

Vem vet, kanske kommer någon socialdemokrat förirra sig in på min blogg? Även de borde få sig något matnyttigt tycker jag. För förmodligen lever de i villfarelsen att det parti de röstar på ger minskade klyftor.


Så är dock icke fallet, vilket Daniel Waldenström skriver om här. I ett annat inlägg förklarar han varför detta är fantastiska nyheter för Mona Sahlin.

Vilka ska man då rösta på om man vill ha minskade klyftor? Alliansen?

Ja det verkar som det.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm DI verkar rapportera om motsatsen...

Marcus sa...

Inte kan man väl lita på vad Borgarmedia rapporterar Bengt.. ;-)

Nä skämt åsido, med tanke på hur liten andel av befolkningen som utgörs av Börsbolagstoppar, så tror jag knappast att hela Sveriges ojämlikhetsindex påverkas av deras löneförhöjningar. Eller utryckt annorlunda så tror jag inte det som står i DI motsäger den generella utvecklingen.

Anonym sa...

Okej...låt oss se vad SCB säger då...

Jaha...de verkar ocskå säga att inkomstskillnaderna ÖKAR inte minskar...

Då ska man dock veta att standarden i sig har ökat för alla...så det har inte blivit sämre..utan bättre...men skillnaderna har ökat så de som tjänar mycket pengar tjänar ÄNNU mer nu än tidigare...

Det här var alltså 2006 och innan borgarna...så det är alltså inte så att vi ska skylla på dem. Vi ser dock ett samhälle där skillnaderna ökar..

Marcus sa...

Ja länken du bifogade bekräftar utmärkt det jag skrev i blogginlägget: socialdemokraternas politik har skapat ökade klyftor.

Anonym sa...

Marcus: Det bekräftar snarare att FÖRETAG har fått en större makt än POLITIKER...

Kolla in Story of stuff.
http://storyofstuff.com/
Det berättar litet av vilka som har fått mer och mer att säga till om medan politiken mer och mer går i ekonomiska intressens ledband...

Det har givetvis inget att göra med Socialdemokratisk regering eller borgerlig. Det handlar om att vi måste byta inriktning på politiken helt...

Vi kan inte låta stora ekonomiska intressen få styra politiken...

Marcus sa...

"Det bekräftar snarare att FÖRETAG har fått en större makt än POLITIKER..."

Jo du har rätt så tillvida att politikers inflytande minskat, inte minst pga globalisering. Detta är f ö utmärkt. Men det är fortfarande politiker som stiftar lagarna i samhället. Så om du ska jämföra exempelvis Ingvar Kamprads makt över dig med politkernas, så har tveklöst politikerna mer reell makt över dig.

"Det har givetvis inget att göra med Socialdemokratisk regering eller borgerlig."

Så du menar att socialdemokraternas förda politik inte har med socialdemokraternas förda politik att göra? Det verkar helsnurrigt. Med samma logik skulle du heller aldrig kunna kritisera Alliansens förda politik (vilket du gör med jämna mellanrum).

Skulle du inte kunna framföra lite mer specifika invändningar mot det som står i respektiva inlägg? Lite generell konsumtionskritik från en amerikanska känns lite malplacerad eftersom mitt inlägg handlar om svensk politik och svenska klyftor..

"Vi kan inte låta stora ekonomiska intressen få styra politiken..."

Som den stora ekonomiska intresseorganisationen LO menar du?

Anonym sa...

"Det har givetvis inget att göra med Socialdemokratisk regering eller borgerlig."

Att företag har fått mer makt i samhället och att klyftorna ökar pga av det...det har inget med vilken regering vi har...
Inte speciellt snurrigt bara att du inte förstod vad jag referrade till.

"Skulle du inte kunna framföra lite mer specifika invändningar mot det som står i respektiva inlägg? Lite generell konsumtionskritik från en amerikanska känns lite malplacerad eftersom mitt inlägg handlar om svensk politik och svenska klyftor.."

Du menar alltså att svensk politik är helt oavhängig av det konsumtionssamhälle vi lever i? Det är ingen skillnad mellan amerikansk och svensk konsumtion. Att klyftorna ökar beror på att stora företag har allt större inflytande i samhället och ekonomin styr alltmer. De kommer att öka i det globala samhället där företag har större makt än regeringar oavsett vilken regering som sitter i vilket som helst land.

Du jämför alltså LO med Coca Cola och Microsoft eller Warner Bros? Vilka ekonomiska intressen tror du trycker på den svenska regeringen angående The Pirate Bay? Det är knappast LO som gör sådana lobbyageranden.

Marcus sa...

Jo visst förstod jag vad du refererade till, men jag hävdar alltså att du har fel. Det framgår om du läser länkarna i mitt inlägg att (s) agerande bidragit till att öka klyftorna. Jag menar t om Mona Sahlin erkänner ju sitt partis bidrag till klyftorna. Varför kan inte du erkänna det?

"Du jämför alltså LO med Coca Cola och Microsoft eller Warner Bros? "

Ja. Är inte också LO en ekonomisk intresseorganisation som bedriver lobbyverksamhet gentamot politikerna för att gynna sina särintressen menar du?

Anonym sa...

Jag påstår ju just att klyftorna ökat i Socialdemokratiskt styre likväl som borgerligt styre. Det är ju inte så svårt att upptäcka om man läser statistiken.

Det är heller inte så svårt att förstå att det har att göra med att politikerna oavsett partitillhörighet är VÄLDIGT påverkade av ekonomiska särintressen.

Jag tycker inte man ser till samhällets bästa i alla aspekter utan i allt högre grad till den ekonomiska aspekten. Mänskliga värden, miljö och mycket annat får stryka på foten för allt högre lönsamhet. Det oavsett parti i regeringsposition.

Om jag nu har fel så menar du alltså att klyftorna har minskat under den borgerliga regeringen? Eller? Har du statistik som visar en sådan trend?

Jovisst är LO en lobbyorganisation för ekonomiska särintressen, men jag undrar nog mer till vilken grad har de kunnat påverka den borgerliga regeringen jämfört med de multinationella företagen. De påverkar alla regeringar. LO kanske påverkar en socialdemokratisk regering. Knappast en borgerlig. Det har väl alliansen visat med tydlighet.

Marcus sa...

"Jag påstår ju just att klyftorna ökat i Socialdemokratiskt styre likväl som borgerligt styre."

Då har du inte läst länkarna (eller läst dem slarvigt), för det stämmer inte. Ojämlikheten ökade under (s)-styre, men minskade under borgeligt styre. Kanske är det för tidigt att utvärdera effekterna av den nuvarande regeringens politik, men ojämlikheten beräknas minska för detta år.

"Har du statistik som visar en sådan trend?"

Som sagt, läs länkarna. Den näst sista länken har ett diagram som visar det du efterfrågar.

"LO kanske påverkar en socialdemokratisk regering. Knappast en borgerlig.W

Det är klart LO även påverkar en borgelig regering. Oavsett regering är de svårt att mäta dessa effekter, men man kan ju fundera på varför inte den nuvarande regeringen luckrar upp LAS mer än den gör, eller begränsar fackets orimliga sympatiåtgärder eller möjlighet att terrorisera personer som inte ens vill bli medlemmar i facket. Tror du dessa regler och lagar funnits kvar om inte fackförbunden hade varit den maktfaktor de ändå är i svensk politik (oavsett färg på styre)?

Anonym sa...

Att klyftorna ökat världen över (inom och mellan länder) sedan den stora liberaliseringsvågen (80t) råder det väl inga tveksamheter om?

Marcus sa...

Hej anonym,

nu handlar ju mitt inlägg om (s) och klyftorna, inte så mycket om klyftorna mellan länder. Fast även i den sistnämnda frågan så råder det tydligen delade meningar. Jag hänvisar till forskningen som refereras i detta inlägg, där man visar att inkomstojämlikheten mellan länder i världen minskar (det är alltså inte bara fattigdomen som minskar).

Om du vill läsa en bra bok baserad på mcket forskning om hur och när Sverige blev rikt och jämlikt, och när och varför den utvecklingen bromsades upp, kan jag rekommendera Andreas Berghs bok Den kapitalistiska välfärdsstaten.