onsdag, januari 14, 2009

Gammelmedia lär sig sakta men säkert

Samtidigt som några gamla stofiler gnäller på bloggsörjan, så insåg vissa andra att bloggosfären har något att erbjuda och att ökat utbyte mellan de gamla och de nya medierna inte var så dumt ändå.

Twingly gör entré och vips så ökade graden av interaktivitet mellan gammalt och nytt. Förmodligen till allas fördel.

Inte bara för att medielandskapet blivit mer demokratiskt, utan också för att bland världens alla (internetuppkopplade) människor finns det garanterat mer kunskap än det gör hos mängden av alla journalister. Inte för att racka ner på alla duktiga journalister, utan för att det följer av enkel matematik. Wikipedia är ett annat exempel på hur den kollektiva, självreglerande kunskapen överträffar ett fåtal experters som sätter ihop ett snabbt utdaterat uppslagsverk.

Fem myror är fler än fyra elefanter.

Det betyder givetvis inte att det inte finns mycket skräp i bloggosfären. För det gör det. Det är dock inget skäl att döma ut bloggosfären som sådan, utan det följer sannolikt av Sturgeon´s andra lag som menar att 90 procent av allt är skräp. Därför är det, nu kanske ännu mer än förr, viktigt att vara källkritisk.

Det senaste exemplet på hur gammelmedia lärt sig av och utvecklats i riktning mot bloggosfären är att de börjat bifoga hyperlänkar inuti den löpande texten. Way to go. Nu väntar vi bara på att de enskilda journalisterna öppet redovisar sina politiska sympatier, så man lättare kan ta ställning till vad som skrivs.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Vän av ordning tvingas påpeka att fem myror är fler än fyra elefanter :-)

Marcus sa...

Haha, så sant. Tack för påpekandet. Det var slarv i all hast och nu åtgärdat.