onsdag, januari 21, 2009

Mellanösterkonflikten plockar fram somligas sämre sidor

Jag vet inte vad det beror på men Mellanösternkonflikten kan få annars sansade människor att helt tappa koncepten, frångå sina vanliga principer och börja argumentera helt irrationellt.

Som om det inte vore nog, så kan de som redan hade tveksamma värderingar och retorik bli ännu mer outhärdliga. Ett exempel är den ökända liberala provokatören Blogge Bloggelito som tycker att Israel är "en cancersvulst på den europeiska kroppen", att man bör relokalisera Israel till Grönland, och som med en otäck antisemitisk glidning pratar om "det judiska problemet". Det judiska problemet?

Dylika tendenser till smaklösa retoriska överdrifter noterades även när han raljerade över "bögsporten" brottning och menade att Ara Abrahamian var en "Typisk jävla hustrumisshandlare" som inte "satsat tillräckligt", eftersom han hade civilkurage nog att demonstrera mot en korrupt domare och organisation. Tyvärr är det mycket svårt att ta något Blogge skriver på allvar efter dessa inlägg.

En annan förment liberal person som använder smaklös retorik och gör bort sig är Fredrick Federley när han försöker avhumanisera Israels motståndare genom att kalla dem de "mördande hundarna". Vad kommer härnäst? Kackerlackorna? Tolka mig rätt, jag har inget övers för Hamas, men det är högst olämpligt när en Riksdagsman använder sig av retorik som avhumaniserar. Det var å andra sidan inte heller första gången Federley använt sig av retoriska överdrifter.

Att Andreas Malm stödjer Hamas kommer inte som en överraskning. Han har tidigare visat att han saknar sans och omdöme. Däremot var det kanske mer tråkigt att se Mohamed Omar komma ut ur sin extremistgarderob, eftersom han tidigare tog avstånd från fundamentalister och islamister. Nu är det flaggbränning som gäller. Sakine Madon kommenterar förfallet i en läsvärd ledare:
Härom året drog sig Mohamed Omar tillsammans med Sekulära muslimer, som verkar vara ett enmansnätverk, ur planen att ställa ut konstnären Lars Vilks teckningar av rondellhundar. Orsaken påstods vara att Vilks ritat en judesugga. I dag yrar samme Omar om att mäktiga sionister styr samhället och medierna.
Vad kan man säga om själva konflikten då? Framförallt, går det att säga någonting konstruktivt utan att fastna i det sedvanliga skuldbeläggandet där man försöker hitta den största syndabocken? Jag vet inte. Dylika diskussioner brukar ofta spåra ur i just detta. Trots den uppenbara risken för ovanstående och trots mina begränsade kunskaper så tror jag att det arabiska fredsinitiativet är en bra idé att jobba utifrån. Viktiga frågor behöver fortfarande utredas, men eftersom både Hamas och Hizbollah får sina vapen och resurser från Israels fientligt inställda grannländer, så tror jag nyckeln till konflikten är att komma överens med de som sponsrar dessa destruktiva krafter. Att öppna upp Gaza så de får en chans att skapa välstånd skulle förmodligen inte heller skada.

Som den franska liberalen Bastiat så klokt konstaterade:
Where goods do not cross frontiers, armies will.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker vi ska skicka ut ALLA ur Israel och bygga ett museum där istället.
Sälj sedan biljetter till de religioner som vill besöka stället och lägg pengarna på klimatproblematiken...

Anonym sa...

Väl talat Marcus!

Anonym sa...

till bengt, jag tycker att du skall stanna hemma och gör ett världens försök att inte bytta munnen med rövhålet.

Marcus sa...

Bengt: Haha, ok. Men vem ska odla Jaffa-apelsinerna då hade du tänkt?

Vetenskapare: tack!

marko: Jag tror Bengt skämtade.

Anonym sa...

Fast det är ju en tanke ändå... När jag och mina systrar var små och bråkade om en grej, så kunde det hända sig så att våra föräldrar bestämde att ingen av oss fick ha grejen.

Marcus sa...

Så som i det lilla, så ock i det stora, menar du?

Själv tycker jag att ingen lösning som inte också tar hänsyn till mina Jaffa-apelsiner är suboptimala.

Anonym sa...

Ungefär så. Jaffa-apelsiner kommer från Spanien, vad jag förstått.

Marcus sa...

O fan. Det enda jag hittar när jag googlar Jaffa-apelsiner och Spanien är en anonym kommentar, utan källhänvisning, hos Louise P. Denna trovärdiga källa däremot vidhåller att de kommer från Israel. ;-)

Anonym sa...

Men Marcus, det handlar om olika paradigm. Du tillhör ett annat, och kan därför inte påstå att Jaffa kommer från Israel.

[Den här kommentaren sponsras av Lotte Hedeager.]

Marcus sa...

Ajdå, filosofistudier till trots så glömmer jag bort min Kuhn. Pinsamt.

sakine sa...

Bra inlägg, och kul att du har läst på ledarsidan!

Avhumanisering är alltid obehagligt.

Marcus sa...

Sakine: Tack, jo jag brukar läsa dina ledare. Fast alltid på nätet..

Anonym sa...

Hur man skapar en storm i ett vattenglas... Jo man fokuserar på orden, retoriken, detaljerna för att fullständigt missa det större perspektivet... Krig är BIG BUSINESS främst för bankirer... Det flesta krig är iscensatta av bankirer som ser till att "STÖDJA" båda sidor i ett krig... Man lånar ut pengar till vapen... till båda sidor, men man har olika "varumärken" för såväl vapnen som lånen! Det fiffiga är att båda stridande parter häftar tack vare "räntor" mer och mer i skuld till bankirerna! Dessa "bankirer" älskar när vi människor "felfokuserar" och stödjer och/eller diskuterar de stridande parternas olika aktiviteter... Precis som när vi låter oss underhållas av en fotbollsmatch... I båda fallen BIG BUSINESS... Men som tjänar de verkliga pengarna vill ju naturligtvis inte att vi skall titta på dem...

Nej nej små människor titta på matchen, underhållningen, kriget... Bli sövda som barn... Sov vidare som vuxna... Tro allt ni lär er i skolan och tänk framför allt inte själva! Då funkar ni bäst som verktyg i våra händer! Vi "bankirer" existerar ju inte... Åtminstånne vill vi inte existera i era medvetanden... Vi är bara en konspirations teori... Ni är så lätta att hålla i schack och manipulera för vi har redan den totala kontrollen över världen centralt på några få händer... Så länge ni fokuserar på "underhållningen" inte på källan är vi "bankirer" trygga! Så har det varit och så kommer det förbli, så länge "The love of POWER is stronger than the Power of LOVE!