måndag, mars 16, 2009

Några bloggtips och en bortförklaring

Bland de av er som är lika omoderna som jag själv och inte använder RSS-läsare, har kanske några noterat att det inte skrivits här på ett tag. Lite som när man vaknar till för det är onormalt tyst i en annars högljudd miljö.

Delvis är det brist på inspiration, delvis ett vardagsliv som kräver mycket av min tid. Förmodligen påverkas också det förra av det senare. En 15-poängs tenta i mikroteori nästa vecka kommer inte göra saken bättre. Det kluriga begreppet alternativkostnad fick med ens en mycket påtaglig innebörd.

Så när jag sätter mig framför burken så är det bara för att koppla av och läsa det andra skriver.

Det ska nog bli ändring på detta så småningom, men så länge tänkte jag dela med mig av några läsvärda bloggar som antingen är bubblare eller som rent av redan lagts till i högerspalten.

Först ut i kategorin vetenskap har vi Science-based Medicine, som mest skriver om vetenskap och pseudovetenskap inom det medicinska området. En trevlig svensk motsvarighet är Mats Reimers blogg. Grundligt underbyggda inlägg som inte sällan har en humoristisk, personlig touch. Alternativmedicinare som inte tål kritisk granskning av sina favoritföreställningar gör sig dock inte besvär.

Uppsalainitiativet visar med all önskvärd tydlighet, och ibland med en gnutta ironi, att det finns tillfällen då inte stockholmare gör saker bättre. Skäms på er.

Slutligen är Malin Sandströms Vetenskapsnytt och SLU´s forskarblogg värda regelbundna besök.

Marginal revolution, Overcoming Bias och Environmental Economics är tre av mina favoriter bland de engelska ekonombloggarna. Den kvicka, ordvitsande hälsosamma ekonomisten är en svensk dito som hade legat i högerspalten för länge sedan, om det inte hade varit för den horribla layouten, ovanan att inte lägga in de relevanta länkarna direkt i bloggtexten och det faktum att kommentarsfältet är avstängt. Bättring!

En läsvärd liberal kollega, som nyligen äntrade högerspalten är bloggaren Alltid varför. Intresset för MMA visar dessutom på gott omdöme i övrigt. Och a propos MMA, så om man hinner följa den svenska MMABloggen så är man alltid uppdaterad med det senaste.

Har jag missat något oundgängligt i bloggosfären? Tveka inte att droppa era guldkorn i kommentarsfältet.

15 kommentarer:

Malin Sandström sa...

Känner igen fenomenet, även om kanske forskning, forskningsartiklar och avhandling är de stora stötestenarna i mitt fall...

Efter att ha kollat min mentala lista mot vad som redan finns i bloggposten och din blogroll till höger så föreslår jag att du kollar in bloggarna Ting & Tankar (arkeologidoktorerande Åsa) och 1 är inte ett stort tal (astronomi- och astrofysikdoktorerande Thomas).

Om du sen fortfarande har ork över får du såklart gärna komma förbi och läsa min och Lisas matfysikkemiprojektblogg Matmolekyler nån gång ;-)

Anonym sa...

Jag har alltid varit imponerad av att du hunnit blogga så mycket. Universitetsstudier till trots. Du verkar ha drabbats av samma som alla andra föräldrar... ;-)

/emperatorn

Marcus sa...

Hej Malin och tack för tipsen!

Thomas blogg var jag lite bekant med sen tidigare, har läst ett par inlägg där. Dennis brukar tipsa om hans skriverier från och till. Får spana in den bloggen oftare.

Er blogg Matmolekyler verkar också spännande. Jag älskar mat och är intresserad av vetenskap, så det verkar vara en bra kombination. När föreningen Vetenskap och Folkbildning arrangerade en talarkväll med Jan-Boris Möller så var jag där och lyssnade. Jag tror faktiskt att samma Lisa som du bloggar tillsammans med ovan, invände i mitt kommentarsfält mot något han hade sagt på sin föreläsning.

Marcus sa...

Emperatorn: So it seems. ;-)

Fredrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

WTF, Marcus! Du är så här aktiv utan RSS-läsare?! I så fall kanske det är bra att du låtit bli att skaffa en ;-)

Malin Sandström sa...

Marcus: jodå, det är samma Lisa :)

Matvärlden är ju rätt full med myter med osäkert underlag. Vi hoppas kunna slå hål på en del, och verifiera en del andra - och ha kul på vägen såklart.

Marcus sa...

Fredrik: Haha, jo du har nog rätt. Men om jag började använda RSS-läsare, så skulle jag förmodligen sen undra hur jag någonsin klarade mig utan det. Det verkar enkelt, så jag tänkte ge det en chans snart.

Malin: Det låter som en utmärkt plan!

Fredrik sa...

Själv funderar jag på att gå ett steg längre i mitt socialiserande och börja använda Twitter

Anonym sa...

mmmmm.... MMA-bloggen är ett guldkorn.

Hoppas allt är bra med dig och självklart håller jag alla tummar i världen på att du klarar tentan!!!

Marcus sa...

Tack Maria och detsamma! Jag mailade dig för ngåra veckor sedan- kom det mailet fram?

Anonym sa...

Jag saknar dina blogginlägg MEN jag är övertygad om att du lever livets glada dagar. Var rädd om dig och familjen :-)

Marcus sa...

Tack Maria, även jag kan sakna skrivandet men jag har helt enkelt inte tid för tillfället. Har sjukt mycket som händer i mitt privata liv just nu och som behöver prioriteras framför bloggandet. Förhoppningsvis kan jag göra en liten mjukstart här på bloggen igen om några veckor, får se.

Ta hand om dig du med. Jag tittar in på din blogg lite då och då för att se hur du mår osv.

Kram

Josef Boberg sa...

Apropå länken om ekonomi i inläget ovan - så finns här ett email till finansminister An-ders Borg om wår national-eko-nomi.

Lisa sa...

Jo, jag blir bisarrt trött på JBM som fortfarande säger att det inte spelar någon roll när man saltar på köttet trots att det finns studier som tydligt visar motsatsen.

JBM säger en hel del riktigt bra saker och en hel del som är uppåt väggarna. Och ingen ifrågasätter honom.

Problemet är att han nog inte läser aktuell forskning och aldrig kommer med referenser till sina påståenden. Tvivlar på att han läst mer ens populär matvetenskap som This, McGee, Wolke etc.