söndag, mars 01, 2009

Välkommen till kloaken Rothstein!

Minns ni när statsvetarprofessorn Bo Rothstein lackade ur på bloggosfären? Det var ingen ände på allt ont som bloggandet bidrog till. Det ledde inte bara till "en ökad fragmentering och cyberbalkanisering av det politiska samtalet", utan Rothstein kunde även skönja ett hot mot självaste demokratin:
Den deliberativa demokratiteorins vackra tanke om det civiliserade meningsutbytet som demokratins grundbult tycks med bloggandets hjälp komma allt längre bort.
Rothstein själv föregick med gott exempel på det civiliserade meningsutbytet när han sakligt beskrev bloggosfären som en "kloakbrunn".

Nu har han dock startat en egen blogg. Tidigare tyckte han inte att han "hade så mycket intressant att säga så att det skulle räcka till". Oklart om han har det nu, eller om diverse debattredaktörer har kommit fram till samma sak, och att det var det sistnämnda som fick Rothstein att byta åsikt om bloggandet.

Tråkigt nog så får man inte kommentera på Rothsteins blogg. Kanske för att kunna bekräfta sin tes om att bloggandet alltmera "tar formen av monologer än öppen diskussion."


(via Andreas Bergh)

Uppdatering Må 9/3 20.55: Sanna Rayman kommenterar Rothsteins dementering som han publicerat både på sin "hemsida" och här i mitt kommentarsfält. Precis som Sanna ställer jag mig lätt skeptisk till hans prediktion om en framtida "bloggdöd". Att göra förutsägelser som inte är falsifierbara kan jag också göra. Det vore lite mer modigt om Rothstein vågade sätta ett datum för när det kommer inträffa.

3 kommentarer:

Robin Enhorn sa...

Nog för att "Internet" inte är demokratiskt, utan snarare anarkistiskt, men det hindrar knappast folk från att agera demokratiskt inom det eller att använda mediet för att påverka den externa demokratiska världen.

Anonymitet gör inte att folk börjar bete sig illa, utan snarare att de vågar vara sig själva i avsaknad av repressalier.

Anonym sa...

Hej
min hemsida är mycket medvetet inte någon blogg. Där ligger inga artiklar eller kommentarer som inte har publicerats tidigare och där kvalitén i texten och argumentationen granskats av någon annan än mig. När jag skriver dessa texter vet jag att de måste granskas av någon professionell redaktör och det gör att jag försöker skärpa till och hyfsa argumentationen. Det finns heller inte någon möjlighet att skriva anonyma kommentarer på min hemsida eftersom jag menar att de offentliga debatten kräver att man vågar stå för sina analyser och åsikter.'
Vänliga hälsningar
Bo Rothstein

Marcus sa...

Hej Bo,

jag noterar med viss besvikelse att du ändrat din hemsida sedan jag skrev detta inlägg. Tidigare hade du en flik som hette dagens kommentar, men som du nu tagit bort (även om den finns kvar i Googles cache som du kan se). Det vore kul om du började att blogga, då jag (till skillnad från dig?) tror att bloggandet bidrar till demokratin.

Hyfsa argumentationen kan man även göra på sin blogg och det finns även bloggare som inte tillåter anonyma kommentarer på sin blogg. Man väljer helt själv ramarna för samtalet. Även om jag själv inte är anonym, så bryr jag mig inte så mycket om andra människor vill vara anonyma, då jag tycker argumenten i sig är viktigare än personen som framför dem.

Vänliga hälsningar

Marcus