måndag, november 09, 2009

Djävulens advokat

Johannes Forssberg på Expressen tycker det är osmakligt att jämföra Sverigedemokraterna med Vänsterpartiet. Argumentet går ut på att Sverigedemokraterna är odemokratiska, medan Vänsterpartiet inte är det och att det fel att jämställa dem. Nu är jag ingen vän av Sverigedemokraterna eller deras vurm för nationalism. Tvärtom tycker jag det är trams och en farlig myt. Dessutom så är Sverigedemokraternas invandrarfientliga retorik riktigt obehaglig. Fast gör det dem odemokratiska? Forssberg menar det, men presenterar inga argument för den saken.

Forssberg konstaterar däremot helt korrekt att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har ett tvivelaktigt förflutet. Det var inte länge sedan de sistnämnda frotterade sig med diktaturer. Hur en som Lars Ohly fortfarande kan vara partiledare i ett Riksdagsparti är obegripligt. Är då denna odemokratiska tendens verkligen historia inom Vänsterpartiet? Nej, skulle jag säga. Eva Björklund exempelvis, som tidigare suttit i partistyrelsen (numer suppleant) hyllar än idag Kuba. Ett "enastående samhällsbygge" tydligen.

Det är korrekt att Vänsterpartiet av idag ändå inte utgör något hot mot demokratin, men det gör förmodligen inte Sverigedemokraterna heller. Precis som Ny demokrati en gång i tiden, så är Sverigedemokraterna främst ett populistparti. Kommer de in i Riksdagen så kommer de gissningsvis, precis som sina föregångare, inte att få särskilt mycket uträttat. Att då ropa på vargen är att göra Sverigedemokraterna en tjänst. Precis som alla andra kontraproduktiva tilltag.

Slutligen så finns det något mer fundamentalt som förenar Ohly och Åkesson och det är tendensen att svartmåla de grupper i samhället som man inte gillar. Åkesson hetsar mot "invandrare" och "muslimer", Ohly hetsar mot "de rika", "överklassen" och "direktörer". Varför är det ena mer acceptabelt än det andra?

14 kommentarer:

Johan Richter sa...

"Kommer de in i Riksdagen så kommer de gissningsvis, precis som sina föregångare, inte att få särskilt mycket uträttat."

Det är jag inte så säker på. Varför tror du inte det kan gå i Sverige som det gjort i Danmark, Norge, Österrike, Schweiz, mfl länder där främlingsfientliga partier lyckats få stort väljarstöd efter ett tag?

Jag tror inte Sverige är förskonat på något sätt.

Marcus sa...

Säker kan man ju inte vara.. men min uppfattning, som givetvis bygger på begränsade erfarenheter, är att Sverige trots allt lyckats förhållandevis bra med integrationen i förhållande till dessa andra länder du nämner. Men kanske har jag fel där, jag har inte studerat någon eventuell vetenskap i frågan.

Vidare så verkar tongångarna i medier (bortsett då från Åkessons senaste artikel) inte vara lika råa som i exempelvis Danmark och Schweiz. Ta exempelvis SVPs valaffischer. Kan inte tänka mig att ens Sverigedemokraterna skulle ta till dylikt bildspråk.

Anonym sa...

Mycket klokt resonerat Marcus!

Marcus sa...

Tack Maria.

Johan Richter sa...

Jag är inte så säker på att det spelar någon större roll hur bra vi egentligen lyckats med integrationen.

Det finns tillräckligt med reella problem och myter för att SD ska ha gott om material att utnyttja. OM bilden i media blir att invandringen ställer till stora problem så räcker det.

Jmf med att antisemitismen i Sverige har en lång historia trots att det bott nästan inga judar här.

Marcus sa...

Jo du har en poäng. Ändå så verkar (mainstream-)media inte (än så länge) porträttera invandring som något som ställer till stora problem. Tvärtom kan man ibland t om tycka att de gått får långt åt andra hållet, som exempelvis när de vitpixlat bilder på kriminella.

Marcus sa...

P.s. Kan man betrakta bloggen LUF-Lund som "din" om jag lägger till den i min bloggrulle? Jag ser att det även finns andra skribenter där, men du verkar vara mest aktiv. D.s

No Dice sa...

Mina två cent består av att jag ofta tycker att man lägger ett likhetstecken mellan "odemokratistk" och "dåligt". Dvs att om ett parti står för något som man inte gillar så är det direkt ett hot mot demokratin när det egentligen är ett hot mot en viss grupps åsikter.

Många vänsterhetsare resonerar likadant vad gäller marknaden. Så fort något dåligt finns att belysa så är det marknadens fel, men när marknaden visar sina fördelar så är det snarare TROTS marknaden som det lyckats. Jag har på riktigt haft en diskussion med en person som hävdade att mikrokrediter inte hade något med marknaden att göra.

Marcus sa...

No Dice: Jo visst ligger det något i det. Eftersom ordet "demokratiskt" har en positiv värdeladdning i de flesta öron, så kan man också använda det som ett retoriskt vapen genom att påstå att de man inte gillar är odemokratiska.

Anonym sa...

( Kul att träffas igår. Har lagt upp en jättebra bild på dig ;-). Var rädd om dig och familjen )

Johan Richter sa...

Vill du skriva ut mitt namn är det säkert okej men det är en gruppblogg där alla medlemmar i Luf Lund får skriva.

/104 kg Tobbe sa...

Intressant blogg! Fast nu när hjärnan fått en workout så hoppas jag att nästa inlägg handlar om chokes, mitsar och magrutor. Så att även min spröda lekamen får nåt att roa sig med.

Marcus sa...

Haha, tack Tobbe!

Om du scrollar ner lite bland inläggen så kan du hitta mina matchreferat från ADCC 2009, samt två intervjuer med Robert Drysdale respektive Braulio Estima. Kanske det kan vara något så länge?

Anonym sa...

Du är en vanlig kulturmarxist. På vilket sätt är SD retorik obehaglig? Ge mig ett par konkreta exempel på att SD "hetsar"? Bara för att de vill att grovt kriminella invandrare ska utvisas samt att extrema muslimer med militant verksamhet alt retorik inte har något i den demokratiska västervärlden att göra så upplever du det som rasistiskt.

Anser dig var en vek och larvig karaktär. Du kör samma retorik som vänstern. Skyll allt på väst, svenskar är rasister, enbart vita kan göra sig skyldiga till rasism. osv. Samma andemening

Om militanta muslimer eller kriminella främlingar kom hem till dig och ställde krav eller betedde sig illa skulle du då låta dem stanna eller köra ut dom? Ifall du kör ut dom är du då obehagligt främlingsfientlig då?
Du ser dig som liberal. Jag ser dig som monasahlinist.

Markus W: ”Åh, du din främlingsfientliga rasist med fördomar! Usch!”