onsdag, oktober 03, 2007

Dålig timing för SIDA

För två veckor sedan var jag på en bokpresentation, med efterföljande debatt om problemen med den svenska biståndsindustrin. Per Krause som bott flera år i Tanzania, och sett de ibland bisarra effekterna av biståndet med egna ögon, driver tesen att biståndsberoendet inte minst är svenskt.

Givetvis är hans bok mer av en partsinlaga, än en vetenskaplig avhandling, men det som verkligen gjorde intryck på mig från den efterföljande debatten, var att representanterna från Forum Syd och SIDA, försökte ge sken av att det minsann inte fanns särskilt mycket allvarliga problem med deras verksamhet. Läget var under kontroll.

Riksrevisionens rapport, som visar på omfattande korruption och fusk, måste då verkligen komma olägligt. Ändå beter sig SIDA fortfarande som att läget är under kontroll. SIDA ska nämligen på egen hand granska rapporten och sen eventuellt vidta åtgärder. De låter också meddela att de numer har en "anti-korruptionsrådgivare".

Det känns ju betryggande..

Förnekelse av sina problem sägs vara ett säkert tecken på ett beroende. Så kanske ligger det någonting i Per Krauses tes ändå.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med att debatten om bistånd är superviktig.

För mig så tycker jag att bistånd alltid ska ske till att stötta demokratiska processer.

Slopa handleshindren också...

Marcus sa...

Jo, handelshindren måste bort. Frågan är bara vilket bistånd som stöttar demokratiska processer, och vilket som försvinner ner i korrumperade tjänstemäns och politikers fickor?

Anonym sa...

Tja, det var nog ändå SIDA som gick vinnande ur diskussonen när man ser lite i efterskott.

Skandalrapporten höll bara nån vecka, och visade sen mest brister hos riksrevisionen. De flesta pengar hittades när vanliga revisore dubbelkollade. RR-generaldirektör fick demetera och be om ursäkt, vanliga dagstidningar kunde visa bilder på projekt som RR påstått inte fanns (eftersom RR-hjälterevisor inte ville ut i bushen då han inte erbjöds tillräckligt fin bil, hotellrum och egen poliseskort... snacka om platt fall för "revisorn i Khaki" som han kallades några dagar). Tydligen befinner sig Hjälterevisorn numera i kombinerad sjukskrivning och landsflykt, samt belagd med munkavle från RR-ledningen, förmodligen tills han fått nya arbetsuppgifter.....

Marcus sa...

Hej anonym,

har du möjligtvis någon källa till alla dina påståenden, så man kan verifiera det du säger?