torsdag, mars 06, 2008

Fores

I tisdags kväll hade Liberala Gruppen bjudit in Martin Ådahl, som numer driver den nya gröna och liberala tankesmedjan Fores. Ådahl är kanske mest känd för att han var en av grundarna tillika den f d politiska chefredaktören på tidningen Fokus.

Under kvällen höll han ett inspirerande föredrag, där han förklarade hur han tänkte sig att Fores skulle organiseras, utvecklas samt vilken funktion tankesmedjan skulle ha i samhället framöver. Ett nyckelord var hög vetenskaplig trovärdighet, och även om jag inte tror det var avsiktligt, så gick det möjligtvis att tolka in ett distanstagande eller en liten gliring mot tankesmedjan Timbro. Åtminstone verkade Timbros representant Fredrik Segerfeldt ha uppfattat det så, då han efteråt kände sig nödgad att försvara sig med att de minsann också hade publicerat seriösa och namnkunniga forskare på Timbro.

En av våra huvuduppgifter inom de närmsta fem-tio åren, förklarade Ådahl, kommer bli att ta hand om utmaningarna från den globala uppvärmningen och globaliseringen. Fores roll kommer bl a bestå i att knyta till sig och publicera duktiga forskare inom detta område. De har redan knutit till sig en imponerande skara forskare och professorer till sitt vetenskapliga råd och det märktes tydligt att Ådahl är både driven och väl insatt inom miljöområdet. Det ska bli spännande att se hur det hela utvecklar sig. Det bådar mycket gott än så länge.

Andra som var där den kvällen var Anna Bergkvist, Christoffer Järkeborn och Hanna Wagenius (underbart val av bloggnamn förresten- me like).

2 kommentarer:

Hanna Wagenius sa...

Oh, well, om man nödvändigtvis måste rätta alla hela tiden så kan man ju åtminstone vara schysst nog att förvarna :-)

Marcus sa...

Själv föredrar jag överraskningsmomentet. ;-)