tisdag, maj 27, 2008

Medialandskap under förändring

Att gnälla på DN, och i synnerhet på DN Kultur känns numer lite som att sparka på en som ligger. Nu senast har det visat sig att deras skribent Ulrika Kärnborg, i en artikel där hon beklagar sig över medias likriktning (!), plankar en annans text. Om det inte hade varit så patetiskt så skulle det vara roligt. Ok då, det är roligt ändå.

Det är inte heller första gången DN´s skribenter åker dit för plagiering. I fallet med den plagierande Peter Borgström så fick även DN till slut krypa till korset. Jag tänker inte hålla andan medan jag väntar på att det kommer ske i det här fallet.

Tiden är förbi då de stora tidningsdrakarna, chefredaktörerna och deras skribenter kunde sätta agendan. Som bloggare är jag givetvis inte en opartisk bedömare, men tack vare internet och bloggosfären så är inte makten över ordet och sanningen lika exklusiv som den har varit. Nu kan vem som helst granska det som skrivs, avslöja plagiat eller chefredaktörers lögner samt sprida denna information, utan att de etablerade medierna kan göra ett dyft för att förhindra det. Även om de fortfarande försöker. På de flesta bloggar kan vem som helst göra sin röst hörd. Kritiserar man exempelvis Rädda Barnen, så kan de själva replikera i kommentarsfältet. Har du tur kanske Finansministern hälsar på. Eller Arbetsmarknadsministern.

Medialandskapet har demokratiserats och blivit mer jämlikt. And I like it.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar som att förre försvarsministern Mikael Odenberg brukar kommentera på bloggar också, som t ex hos centerparti- och piratpartibloggar.

Marcus sa...

Se där, mycket intressant! Tack för tipset.