torsdag, februari 07, 2008

Rädda Barnen censurerar forskning

När Rädda Barnens anlitade forskare Pernilla Ouis i sin rapport ville skriva att det i hederskulturer förekommer att
Tonårsflickor kan tvingas att gifta sig vid mycket låg ålder.
och att
Termen ’tvångsäktenskap’ antyder att minst en av parterna inte har givit sitt samtycke till föreningen
så blev det för mycket för Rädda barnen. Vissa saker får tydligen inte sägas högt. För tänk om det kränker någon?

Tänk om en gnutta av denna "empati" kunde utsträckas till de kvinnor och barn som växer upp under dessa förhållanden, och i vars intresse det förmodligen inte ligger att man blundar och sopar företeelsen under mattan.

Får jag föreslå att Rädda Barnen nästa gång anlitar Masoud Kamali som samordnare för sina kommande forskningsrapporter om hederskulturer. Ni vet han som anser att det inte finns några hederskulturer, utan att det är "en myt som vittnar om djupa fördomar, kanske rasism". Då kanske de får den "forskning" de önskar..

6 kommentarer:

Anonym sa...

Håller så med. Jag blir galen på hur grymt det är att låta "kultur" stå över mänskliga rättigheter.

Att svika flickor och pojkar som lever under mordhot är inte klokt och definitivt inte civiliserat eller demokratiskt.

Marcus sa...

Nä verkligen inte.

Andersson sa...

Först har de den dåliga smaken att anmäla Veckorevyn till JK och nu detta?

Rädda Barnen kan nog glömma framtida donationer från undertecknad..

Marcus sa...

Ja just det, den där historien med Veckorevyn hade jag nästan glömt.. (trots att jag bloggade om det själv). Jag har aldrig givit pengar till RB, men sannolikheten att det kommer ske i framtiden har ju inte direkt ökat nu.

Anonym sa...

Hej!

Jag skriver till dig eftersom du deltagit i debatten om huruvida Rädda Barnen har censurerat forskaren Pernilla Ouis eller inte. De andra forskarna bakom rapporten Gender-Based Sexual Violence Against Teenage Girls in the Middle East har följt debatten i Sverige och nu gett sin syn på saken. Nedanstående text är publicerad i Sydsvenska Dagbladet idag, den 26/2, som ett direkt svar på Aje Carlboms artikel som publicerades igår i samma tidning.

Pernilla Ouis uppdrag var enligt hennes kontrakt med Rädda Barnen ”gender consultant”. Hon skulle bistå de tre forskarteam från Mellanöstern som tillsammans skrev rapporten ”Gender-Based Sexual Violence Against Teenage Girls in the Middle East”. Av rapportens sammanlagt 170 sidor utgör de lokala forskarnas bidrag 140 sidor – ett kapitel vardera från Jemen, Libanon och det ockuperade Palestina. Pernilla Ouis skulle skriva en inledning. Men forskarna hade invändningar mot Ouis text och efter diskussioner – där Ouis såväl deltog som gav sitt godkännande – ströks vissa delar. De lokala forskarna ansåg att Pernilla Ouis drog slutsatser som saknade täckning i materialet.

De har gett sin syn på saken i ett brev till Rädda Barnen som här återges något förkortat:

”Ouis drog i sin inledning inkorrekta slutsatser. För det första antog hon att resultatet av hennes litteraturgenomgång och tidigare egna fältstudier kunde generaliseras till att omfatta även nationell nivå. För det andra, antog hon att resultaten från våra tre länder (Libanon, det ockuperade Palestina och Yemen) kunde generaliseras och omfatta hela den arabiska världen, det islamiska samhället och Mellanöstern. Dessa länder är mycket komplexa och skiljer sig från varandra i sina olika sammansättningar av religiös tillhörighet, värderingar, traditioner, normer, livsstil och kultur.

Ouis skapar förvirring när hon omväxlande använder termer som arabvärlden, islamistiska samhällen, Mellanöstern och muslimer. Detta är oroväckande då Mellanöstern består av olika religioner, kulturer, traditioner och historiska erfarenheter. Vidare hävdar Ouis att sexuellt våld mot flickor främst härstammar från ett religiöst perspektiv (islam) utan att ta hänsyn till hela spektrat av olika seder och bruk, traditioner och socio-ekonomiska sammanhang. I de palestinska områdena till exempel förekommer hedersmord i både kristna och muslimska grupper.

Som forskare vill vi att vår rätt att ge synpunkter ska respekteras och återspeglas i den färdiga rapporten. Vi måste försäkra oss om att vårt arbete inte underordnats slutsatser som vi inte kan stå bakom och som inte stöds av vår forskning.

Dr Rafif Rida Sidawi
Lebanese Council to Resist Violence Against Women, Lebanon

Dr Ayesha Al-Tafai
Women Studies Centre, occupied Palestinian Territory

Dr Husnia Al- Kadri
Gender-Development Research and Studies Centre, Sana´a University, Yemen”

De forskare som kritiserat Pernilla Ouis är alla verksamma i Mellanöstern. De tar i sin forskargärning mycket stora risker. Det var av omsorg om sin integritet som forskare de ville stryka i Pernilla Ouis text, inte av feghet. Rädda Barnen har gett Pernilla Ouis full frihet att publicera sina slutsatser i eget namn.

Bästa hälsningar,

Gunnar Löfberg
Biträdande Generalsekreterare Rädda Barnen

Marcus sa...

Hej Gunnar,
min replik har jag valt att posta som ett eget inlägg. Jag har en fråga där som jag hoppas du kan besvara.