söndag, juni 29, 2008

Skrämmande ignorans

Man blir lite mörkrädd..

Det sägs att folket får det styre de förtjänar. En hel del tyder på det. Tråkigt bara att även de som inte är fullt lika ignoranta som de ovan får lida på grund av någon annans ignorans.

Demokratins baksida förmodar jag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Illa! Synd att de gamla folkrörelserna, med sina traditioner av självorganisering och folkbildning, förlorade sin radikala kraft när socialdemokratin blev statsbärande. Här finns annars en stor uppgift, som folkrörelser skulle vara betydligt mer lämpade för än staten. (Sedan är det förstås också ett underbetyg till det svenska skolväsendet.)

Anonym sa...

Om folk får större delaktighet i den demokratiska processen så borde de bli mer intresserade. Det står mer om just hur delaktigheten ökar intresset här:
http://aceproject.org/ace-en/focus/direct-democracy

Marcus sa...

Jimpan: bra poänger!

Sonrep: Jo jag tror du har rätt i det. En av baksidorna är att system med mycket folkomröstningar tenderar att bli väldigt konservativa. Se på Schweiz, de har flest folkomröstningar i hela världen och där sker politiska förändringar mycket långsamt. Som ett talande exempel kan nämnas att kvinnor inte fick federal rösträtt föränn 1971, och i en kanton fick de inte rösträtt föränn 1990.

Anonym sa...

@Marcus: Tack!