torsdag, mars 08, 2007

Föll Federley på eget grepp?

Fredrick Federley reagerar med all rätt på att Byggnads förbundsordförande Hans Tilly med en retorisk fråga låter antyda (sid. 35 i pdf-filen) att Federley skulle vara en högerextremist.

De flesta människor skulle nog associera det ordet till rasister och annat främlingsfientligt pack. Skulle man pressa Hans Tilly på vad han egentligen menar, så skulle han nog bara säga att han menar att Federley har extremt nyliberala åsikter, eller något åt det hållet.

Att använda sig av sådan retorik är då inte bara helt bakvänt, det vittnar också om brist på självkritik. Dessutom urvattnas ett begrepp som bör behålla en negativ värdeladdning, vilket också Federley påpekar i sin bloggpost ovan. Något jag själv påpekat när det kommer till hur man ständigt missbrukar ordet taliban.

Det finns dock ett problem för Federley, och det är att han själv använt sig av retoriska överdrifter och guilt by association-taktik, när han kallade fackets åtgärder mot Sofia Appelgren för maffiametoder. I sak håller jag givetvis med honom om att fackets utpressning och hot var vidriga, men vanligtvis associerar man maffian med långt värre saker än blott hot och utpressning. Maffian sysslar för det mesta också med mord och fysisk misshandel.

Och hur illa jag än tycker om vad facket gjorde, så är det inte rimligt att bli ihopkopplad med sådant.

Så kanske föll Federley på eget grepp?

Inga kommentarer: