torsdag, mars 01, 2007

Matchmaking

En tysk 20-åring har skadats i samband med tumultet när polisen stormade Ungdomens hus i Köpenhamn.

Ja du läste rätt. En tysk, inte en dansk.

Kan han möjligtvis vara en inhyrd aktivist?

Eftersom dessa ynglingar verkar vara så pigga på att kasta sten, så tycker jag det är dags att de högg i och gjorde en lite mer konstruktiv insats.


12 kommentarer:

Anonym sa...

nåja, först och främst handlar artikeln du länkar till inte om aktivister i den mening du (och artikelförfattaren) avser, utan om demonstratörer på svenska, dvs folk som mot betalning demonstrerar bruket av diverse produkter, marknadsförare helt enkelt.
att sedan olika nationaliteter deltar i aktionerna i köpenhamn handlar förstås om det internationella samarbetet inom den autonoma vänstern (hört talas om "internationell solidaritet"?). det är nämligen fråga om en global rörelse, där geografi inte anses avgöra människors värde och rättigheter.

Marcus sa...

Hej a.

Angående den tyska firman som hyr ut aktivister, så visst har du rätt. Den länken var ett (tydligen misslyckat) försök till humor. Ska vi vara väldigt petiga, så vet vi inte ens om den skadade tysken var direkt inblandad i aktionerna öht. För det förtäljer inte artikeln. Han kan ha varit en otursam förbipasserande turist, eller vad som hellst.

Och visst känner jag till den huliganrörelse inom den autonoma vänstern som gillar att kasta sten på ordningsmakten, under eufemismen "internationell solidaritet".

Anonym sa...

Nu kommer jag kanske ifrån temat, låt gå för det. Av dina tidigare inlägg att döma verkar du ha en bristande insikt i de globala frågor den autonoma vänstern - med varierande och ibland tvivelaktiga metoder - företräder. Att överhuvudtaget tala om frihet på det sätt du gör tyder på en oförmåga att sätta ditt liv i relation till omvärlden. Riktig frihet kan du aldrig uppnå utan rättvisa. Som frihetssträvare borde du inse att din individuella frihet är falsk och inte kommer bli varaktig, om den inte räknar med allas frihet. Huruvida den överhuvudtaget är möjlig ställer jag mig starkt frågande till, eftersom frihet måste inbegripa såväl frihet från förtryck som frihet från att förtrycka. I dagens samhälle kan du inte ta ett steg utan att - må vara indirekt - förtrycka någon. De gator du färdas på, de kläder du har på dig, det välstånd du åtnjuter är alla baserade på förtryck. Detta inser - det är i alla fall vad jag vill tro - den autonoma vänster som agerar i Köpenhamn just nu.

Marcus sa...

He. Ja, att du kommer lite från temat är nog inte vårt största problem här. Ett större problem tror jag är att vi inte förstår flera av de ord du använder (frihet, rättvisa, förtryck osv) på samma sätt.

Och att då använda sig av "no true scotsman"-argument som du gör ovan hjälper då föga.

Anonym sa...

Nu var det väl inga lysande exempel på "no true scotsman"-uttalanden i det där. Men visst lägger vi olika innebörd i ord som frihet, rättvisa och förtryck. Frågan är om det faktiskt är ett problem, eller om det i själva verket är att se som en indikator på de djupt skilda verkligheter vi rör oss i. Med dessa skilda verkligheter i åtanke upprepar jag att din individuella frihet är falsk och inte kommer bli varaktig, om den inte räknar med allas frihet.

Marcus sa...

"Frågan är om det faktiskt är ett problem, eller om det i själva verket är att se som en indikator på de djupt skilda verkligheter vi rör oss i."

Med problem så syftade jag främst på våra utsikter att kommunicera på ett fruktbart sätt.

"din individuella frihet är falsk och inte kommer bli varaktig, om den inte räknar med allas frihet."

Som sagt.

Anonym sa...

"Levnadsglad, passionerad, vetgirig, försöker att kombinera ett öppet sinnelag med ett kritiskt. Anklagas ibland för att sakna både humor, ödmjukhet såväl som självdistans. Jag förstår inte vad de pratar om. Gillar att berika, ifrågasätta och utmana, både mig själv och andra. Ni får bedöma hur väl jag lyckas med det sistnämnda."

Som sagt.

Anonym sa...

Tja. Sanningen är den att det inte finns någon Sanning. Bara individer som definerierar sina Sanningar efter sina erfarenheter och aha-upplevelser.

Frågan är istället hur vi bygga upp en global värld där ALLA har rätt att tro och uttrycka sin tro och övertygelse sålänge det inte skadar någon annan.

Tolerens i praktiken alltså. Att tillåta och FÖRSVARA att andra tycker olika är ack så viktigt.

Marcus sa...

Hej Maria, jag håller helt med dig om tolerans mot andras åsikter och uppfattningar. Men menar du verkligen att det inte finns någon sanning som inte är relativ? Det har jag svårt att tro (att du tror). :-)

Anonym sa...

Hehe. Nu blev jag avslöjad, minsann ;-)

Men just vad "sanning" är tycker jag är så kul att diskutera samtidigt som jag klunkar i mig fjorton lådor rödvin.

Världen liksom kryllar av individer som alla hävdar att just de vet sanningen med stort S och som sedan lever efter dessa olika "sanningar" i sin vardag.

Min sanning är att den mesta "tron" är osann i någon bemärkelse samt att mycket av exempelvis naturvetenskapliga sanningar är processrelaterade- alltså att man bygger på forskningen år efter år för att komma fram till nya upptäckter som blir nya sanningar osv.

Men självklart så finns det massor med saker som inte går att motbevisa och som ÄR ren sanning :-)Det hackar jag i mig med hull och hår! Lovar!

Marcus sa...

Ja inte mycket går upp mot lite rödvinsfilosoferande! :-)

Anonym sa...

Jag föreslår giftermål mellan Maria Byström och Bus-Mackan!