tisdag, mars 06, 2007

Sluta dalta

När jag igår läste denna artikel i DN, som bland annat handlar om den otroligt modiga Masoud Garakoei (som jag skrivit om tidigare), påminns jag om hur tandlöst det svenska rättsystemet är.

Yrkeskriminella gäng har satt utpressning i system. Det är delvis vanlig affärslogik ur deras perspektiv. Man sysslar med det som lönar sig bäst och på områden där risken för straff är liten. Om man mot all förmodan blir fälld är längden på straffen löjligt låga.

Nils Rekke är en person som, enligt artikel ovan, drivit ett mål ända till Högsta domstolen för att få till en straffskärpning i denna typ av utpressningsfall där yrkeskriminella ligger bakom. Han fick såklart avslag. Ändå tycker han bara att minimistraffet ska höjas till futtiga två år.

Sluta dalta för jösse namn!

Denna form av kriminell verksamhet underminerar vårat samhälles mest grundläggande fundament.

Så samtidigt som staten borde lägga ner mycket mer resurser för att skydda civila och personer som riskerar allt för att vittna, så borde minimistraffet ligga någonstans mellan 10 till 20 år. Minst.

5 kommentarer:

Redaktionen sa...

Undrar varför inte Fredrick Federley var lika ivrig att hjälpa paret Garakoei, genom att köpa deras restaurang, som han var att köpa Wild n'Fresh...

Jag håller helt med dig om att yrkeskriminella gäng är en svår utmaning för det svenska rättssystemet.

Marcus sa...

Angående Federley, så ja det kan man fråga sig. Kanske det är svårt att engagera sig i alla orättvisor och ta alla strider själv. Ibland får man välja, och då väljer man förmodligen det som man brinner för själv. Och Federley verkar onekligen brinna för det här med föreningsfriheten.

Sen så var det rent medialogiskt ett snilledrag att bara lägga ett bud på Wild ´n Fresh. Han fick förmodligen den uppmärksamhet han ville ha. Tror du media hade gett honom lika mycket uppmärksamhet ifall han hade erbjudit sig att köpa paret Garakoeis restaurang? Det tror tyvärr inte jag.

Dessutom, vem vill och vågar ge sig i clinch med den organiserade brottsligheten i Sverige, så som det ser ut idag? Att se hur staten svikit paret Garakoei är ju inte direkt en uppmuntran.

Redaktionen sa...

Du har förstås helt rätt. Synd bara att fall som paret Garakoeis är något som fler brinner för.

Marcus sa...

Jo jag håller med (givet att det ska ska vara ett "inte" mellan "som" och "fler", som jag misstänker föll bort i hasten?).

Redaktionen sa...

Du har helt rätt. Det var slarvigt skrivet.