fredag, mars 16, 2007

Folkpartiets tråkiga utveckling

En gång för länge sedan har jag röstat på miljöpartiet. Jo det är faktiskt sant.

Nästa val röstade jag på Folkpartiet. I senaste valet fick ingen av dessa partier min röst, och med tanke på folkpartiets vänstersväng och senaste tidens alla märkliga utspel från folkpartister så är det inte något som jag ångrar.

Erik Ullenhags snurriga debattartikel har stötts och blötts tillräckligt. Det finns inget att tillägga i sak där och jag sparkar ogärna på någon som redan ligger. Men i skuggan av detta har en annan folkpartist gjort väldigt oliberala uttalanden i media. Ingen mindre än folkpartiets Birgitta Ohlsson har bytt ut det klassiskt liberala individperspektivet mot ett paternalistiskt ovanifrånperspektiv och anser numer att:

"[..]det är politikernas skyldighet att gripa in i orättvisor, trots att de inblandade kanske inte vill se dem."
Bakgrunden till detta är att kvinnor inte upplever att de är tillräckligt ojämställda för det ska tillfredställa Birgitta Ohlssons och Claes Borgströms världsbild. Så de omyndigförklarar alla dessa kvinnor och förlitar sig istället på sina egna amatörpsykologiska analyser. Borgström hävdar att det rör sig om en "psykologisk blockering". Ohlsson gör en liknande tolkning och lägger fram en teori som går ut på att kvinnorna inte vill erkänna hur det egentligen ligger till, då det skulle göra dem till offer.

Är det bara jag som tycker den analysen är väl magstark, med tanke på att de nyss gett sig själva tolkningsföreträde på hur dessa kvinnor egentligen ska tycka och tänka?

4 kommentarer:

Odilou sa...

Jag skulle nog inte säga att Fp i helhet gjort en vänstersväng. Ännu. Däremot framstår partiet som allt mer ideologiskt förvirrat. Partiledaren och partiets företrädare i regeringen profilerar sig hellre med kulturkonservativ populism med krav på ökad kontroll av medborgarna än med liberala idéer. Partisekreteraren varnar för överdriven ekonomisk liberalism. I sociala frågor har de gammelfolkpartistiska, förment välvilliga paternalistiska tankarna fått nytt uttryck i riksdagsgruppen.

Det är synd. Det finns ingen anledning att vara nostalgisk över Westerbergeran, men jag saknar den akademiska, resonerande liberala rösten i svensk politik.

Marcus sa...

Hej Odilou! Kul att höra av dig igen, det var länge sedan. Saknar dina blogginlägg.

Det är möjligt att det inte är Fp som gjort en vänstersväng, utan kanske är det jag som gjort en högersväng, och därför upplever jag det bara så. ;-)

Skämt åsido, jag håller med dig angående deras populism, samt batong- och kontrollfilosofi. I vilket fall så gillar jag inte det jag ser..

Anonym sa...

Är ju lite jävig här men jag är övertygad om att det kommer hända saker inom fp den närmaste tiden.

Ska du på Liberala gruppen förresten?

Marcus sa...

Hej Maria!

Ja någonting borde hända.. för deras siffror har ju mest pekat neråt senaste tiden. Jo, jag har anmält mig till liberala gruppen i alla fall. Får se om man får plats.