torsdag, juni 14, 2007

Erixon och källkritiken

Dick Erixon har en fenomenal förmåga att hitta information och nyheter som inte svensk mainstreammedia tar upp. Något som förmodligen bidrar till hans populäritet och till att folk är villiga att betala honom imponerande summor för sitt bloggande. Så Erixon är väldigt inflytelserik.

Men med makt kommer ansvar. Och där brister det ibland.

Då något bekräftar Erixons världsbild, så har han nämligen en tendens att lägga den viktiga källkritiken åt sidan. Därför bör man alltid undersöka Erixons källor extra noga på egen hand.

Det senaste exemplet är ett inlägg där han påstår att det nu finns "bevis" för att Iran smugglar vapen till Talibanerna. Han stödjer sig på ett blogginlägg från CBS News, skrivet av bl.a. Brian Ross. Först och främst vill jag slå fast att jag inte påstår att det inte kan vara sant. Med tanke på Irans militära stöd till Hizbollah så är det inte otänkbart. Att Iran fortsätter att ignorera Säkerhetsrådets krav att upphöra med sina kärnprogram är likaså oroande.

Fast nu gällde frågan något annat. Läser man blogginlägget så kan man redan där se motsägande uppgifter:

Secretary of Defense Robert Gates stopped short earlier this week of blaming Iran, saying the U.S. did not have evidence "of the involvement of the Iranian government in support of the Taliban."

Istället väljer Erixon att lita på spekulationerna som framförs, och väljer dessutom att kalla spekulationerna för "bevis". Det ska medges att det är kreativt. Med tanke på att Brian Ross dessutom var den som, helt felaktigt, spred uppgifterna att Saddam skulle varit inblandad i Anthrax-attackerna i USA, så skulle jag ta det han skriver med en ganska stor nypa salt.

Ett annat exempel från tidigare i år, är när Erixon for ut mot Hans Rosling, som vann VoF´s pris för årets folkbildare och där påstår att Rosling försvarar fascism. En orättvis beskyllning som han enbart byggde på ett brev från en ung iransk monarkist som vill "störta islamiska republiken" och "återvända monarkin till Iran".

Det var givetvis en helt absurd anklagelse som byggde på missförstånd. Men att anklaga folk för att försvara fascism är såklart enklare än att vara källkritisk.

Inga kommentarer: