onsdag, juni 06, 2007

Humor

Hos Sänd mina rötter regn får jag reda på att Lars "Orwell" Ohly uppmanar till civil olydnad, nu när staten förlorade rätten att förbjuda alkoholimport via internet.

"Lars Ohly manar, i en TT-intervju, till civil olydnad mot beslutet [..] - Till dess att den frågan inte är avgjord så rättar vi oss inte efter domstolens beslut. Sverige ska säga att det är fortfarande förbjudet att importera alkohol, säger han till TT."
Två saker:
  • Kan en stat syssla med civil olydnad? Det var något nytt.
  • Vilka "vi"? Har han förträngt att hans block inte har makten längre? Så vem är han att uttala sig å Sveriges vägnar?

Men från en person som tyckt att
"Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intresse" och som lyckats skriva om sin egen historia så är väl lite orwellianskt nyspråk inget att höja på ögonbrynen för.

4 kommentarer:

Redaktionen sa...

Han menar väl "svenskarna ska säga att det är fortfarande förbjudet att importera alkohol". Sverige som stat kan iofs nog utöva civil olydnad gentemot EU, även om det är ett vidgande av begreppen. Dessutom kan väl Ohly mycket väl uttala sig om vad svenskarna ska säga. Lika väl som du eller jag kan det. Men det innebär inte att han uttalar sig å våra vägnar.

Intressant citatsamling du hittade!

Marcus sa...

Hej Jimmy,

"Han menar väl "svenskarna ska säga att det är fortfarande förbjudet att importera alkohol"."

Tror du verkligen det? Eller vad betyder då det? Han skriver faktiskt "Sverige", och i kontexten av att han är politiker tror jag nog han inte syftar på svenskar i gemen, utan på officiella representanter för Sverige. Dvs våra politiker i regeringsställning. Vem skulle annars kunna anses föra våran talan i sådana här sammanhang?

"Intressant citatsamling du hittade!"

Ja de är väldigt intressanta, och kanske lite skrämmande (tycker jag). Men mer läskigt är nog den andra länken som handlar om hur länge de ville förneka det som skedde i forna Sovjet och hur långt, långt inne ursäkten till Leo Eriksson och de andra Kirunasvenskarna satt. Det läskiga är att det var inte alls länge sedan denna förnekelse- och mörkläggningskampanj skedde, samt det faktum att (v) inte är någon liten marginaliserad grupp i samhället. Det rör sig faktiskt om partiledningen för ett parti som är representerade i Riksdagen!

Anonym sa...

Lars Ohly ger mig mardrömmar. Jämt.

Marcus sa...

Ja, jag tycker han är en riktigt läskig människa och mig ger han faktiskt kalla kårar. Och det är inte något jag säger bara för att han är vänsterpartist och jag liberal. Andra vänsterpartister ger mig inte alls samma falska och obehagliga vibbar som han gör.