måndag, juni 11, 2007

Lästips om Postmodernismens kris

Senaste numret av Axess är helt fullspäckat med intressant läsning. Det är ett temanummer ägnat åt Postmodernismens kris.

Tre läsvärda artiklar finns utlagda på nätet:

Postmodernismen raserar vårt kunskapsarv


Frigörelsen förvandlas till förtryck


Relativism undergräver vetenskapen


Jag hoppas kunna återkomma till några andra spännande debattartiklar från detta nummer senare.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att frågor som dessa ens behöver diskuteras i de humanistiska ämnena visar tydligt hur låg nivå forskningen håller, dvs det är inte vetenskap.

Marcus sa...

Haha, hej på dej sötnos! :-)

Redaktionen sa...

Läs gärna också vad Mohamed Omar, redaktör för tidskriften Minaret, skriver om det aktuella temanumret. (Själv har jag inte hunnit läsa artiklarna än. Men jag har skrivit ut dem. Det blir nog att jag får läsa dem när jag åker till Sicilien om en dryg vecka.)

Marcus sa...

Tack för tipset Jimmmy. Jag känner igen honom, och om jag inte missminner mig så närvarande han på Neos konferens om Islamism, som jag skrivit om här.

Synd bara att Omar inte ville konkretisera problemet och specificera vilka dessa "nyliberala" skribenterna, som han störde sig på, var. Nu slängdes epitet "nyliberal" mest ut som ett intetsägande skällsord (något som är allt för vanligt).

Ha en trevlig semester på Sicilien, och om du vill diskutera artiklarna i fråga när du kommer tillbaks, så är du mer än välkommen.

Marcus sa...

Det tog ett tag för mig att lägga ihop två och två, men nu minns jag var jag också hört denna Omars namn från förrut.

Dessa två artiklar kan nog vara av intresse. Man gör nog klokt i att ta det denna Omar säger med en nypa salt. Speciellt eftersom han inte tillåter ifrågasättande kommentarer på sin blogg (jag har prövat).

Anonym sa...

Jag kan väl tänka mig att Eva Meyersson Milgroms artikel liksom Jordahls och Waldenströms kan ses som nyliberalism. Har inte läst någon av artiklarna som finns i Axess, men liknande saker har publicerats på annat håll. Och så där fantastiskt kontroversiellt är det inte, särskilt inte Jordahl och Waldenströms som kritiserar en d-uppsats som drog lite för vidlyftiga slutsatser.

Marcus sa...

Hej Dennis,

jo jag kan nog tänka mig att det var dessa som åsyftades också. Men som du säger, åtminstone inte Jordahls och Waldenströms artikel var särskilt kontroversiell. Milgroms artikel kanske var mer kontroversiell, även om inte hennes tes är ny.