måndag, september 17, 2007

Den röst som efterfrågats

Inte bara svenska, utan även flertalet europeiska muslimska organisationer fördömer nu hoten. Bl.a. ska en fatwa utfärdas, som förklarar att hoten är haram. Det här mycket glädjande och ett mycket bra argument mot alla islamfientliga element som påstår att det aldrig hörs röster inom den muslimska världen mot hot och våld.

Vad vi ser nu kanske är början på slutet för den islamistiska fundamentalismen i dess olika former?

4 kommentarer:

Knute sa...

Hej, jag ser att du länkar till ett inlägg jag skrivit om de moderata muslimernas tystnad, vilken jag tror beror på att det är förenat med dödsstraff att lämna islam, och därför vågar de inte heller opponera mot fundamentalisterna. Beträffande europeiska fatwarådet, de har ogillande av våld som en liten punkt på en lång lista med krav på myndigheter och lagstiftande församlingar om att anpassa sig till islam. Med andra ord inget konkret avståndstagande från dödshotet mot Vilks och Johansson.
Det är oärligt av svenska media att slå på stora trumman och utropa: "Fatwarådet fördömer dödshoten!" Vad ska det vara bra för? Tror de att de kan minska svenskarnas rädsla och avsky för islam på det viset? Sanningen kommer ändå fram och resultatet blir att folk blir misstrogna mot TV och tidningar.

Marcus sa...

Hej,

"svenskarnas rädsla och avsky" kanske inte är så stor som du föreställer dig. I vilket fall, har du någon källa till påståendet du gör ovan att det europeiska fatwarådet inte gör något konkret avståndstagande från dödshotet mot Vilks och Johansson?

Det går tvärtemot nämligen vad som rapporteras i DN och i Expressen.

I artikeln i Expressen finns också en lista med övriga önskemål (det är kanske den listan du syftar på?). Där framförs åsikten att det skulle vara en kränkning av mänskliga rättigheter att kränka andra människors helgedomar.

Det är givetvis struntprat. Men det förändrar inte det faktum att de också tar bestämt avstånd från alla våldshandlingar. Så du jämför äpplen och päron.

De har sin fulla rätt att propagera för sina särintressen, precis som alla andra. Även om jag inte anser att de har rätt i sak. Dessutom har Sabuni tydligt klargjort att det inte är aktuellt med några inskränkningar i yttrande- och tryckfriheten, så än så länge är det ingen fara på taket.

Anonym sa...

Vilket bra inlägg!

Marcus sa...

Tackelitack!