tisdag, februari 19, 2008

Ett avskräckande exempel

DN Kultur-historien rullar vidare. Fokuset har nu förflyttats från personangreppen gjorde av Stefan Jonsson och lögnerna från Andreas Malm, till redaktionschefens Maria Schottenius märkliga hantering av hela frågan. Vilket kanske bäst beskrivs som ett skolboksexempel på hur man inte bör bedriva damage control.

Om ens medarbetare ertappas med att sprida lögner och felaktiga påståenden så är det klokt att med en gång erkänna att misstag begåtts och be om ursäkt. Men icke. Istället visar Schottenius prov på hur hon till fullo behärskar och samvetslöst använder sig av härskartekniker som förlöjligande och dubbelbestraffning. Hon förväntar sig tydligen att Norberg stillatigande ska acceptera att hennes medarbetare sprider grova lögner om honom. När han inte gör det så utmålas han som en "rättshaverist" och lögnerna om islamofobi förminskas effektivt till "personliga oförrätter". Notera också hur hon flyttar fokus från sakfrågan genom att försöka framställa sig själv som offret.

Kanske ska man inte bli förvånad. För vem kan egentligen få för sig att en sådan som Andreas Malm hör hemma på Sveriges största morgontidning? Jo, Schottenius tycker uppenbarligen att han platsar. Det säger inte så lite om hennes omdöme. På samma sätt kan man nu ställa sig frågan vem som tillsatte Schottenius?

Och vem har ansvaret för att hon får sitta kvar?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, det var det eviga tjatet om DN kultur nu igen, som få bryr sig om.

Är det så här du resonerar?
"Tryckfrihet är något mycket fint och vackert. Det är en självklar rättighet. Men man får inte använda den i ett negativt syfte mot mig och mina kamrater"

Skämt åsido, jag tycker att Stefan Jonsson har bra smak, även om jag inte alltid håller med han.

Striden mellan DN kultur och Norberg kan gärna för mig hållas privat, genom en emailkonversation.

Anonym sa...

Vill bara lägga till att jag tycker Maria är dum gör övertramp då hon knyter ihop några arga mail från olika källor med Norbergs ansvar, vilket han inte kan rå för.

Marcus sa...

Bra att vi i alla fall håller med varann om Schottenius övertramp.

"som få bryr sig om. "

Tja, du kanske inte bryr dig, men bortsett från dig så är det ganska många som bryr sig, och verkligen inte bara liberala bloggare. Utan även flertalet på vänsterkanten har blivit upprörda och invänt mot hur DN Kultur behandlat Norberg. Det har också uppmärksammats av flertalet tidningar, bortsett från DN då. Frågan har figurerat i Radio, i TV (Kulturnyheterna) etc. Så jag tror du har fel på den punkten.

Anonym sa...

Nja, jag har inte gjort någon statistisk undersökning gällande detta, men generellt sätt så brukar diverse käbbel mellan personer vara ointressant för allmänheten.

Att det förekommit på TV och i radio kände jag dock inte till, jag använder sällan sådanna medier. Så jag har väl kanske underskattat konfliktens omfattning.

Tycker dock fortfarande att det vore lämpligt om bråket istället skedde via epost eller MSN. Alternativt skulle Norberg kunna lämna in polisanmälningar för ärekränkningar, men då är problemet bara att det kanske strider mot hans frihetliga ideal.

Anonym sa...

Från norbergs blogg:
But don´t despair about the debates in Sweden. So far, not a single commentator has defended DN´s articles, and even leftists demand an apology from DN.

Men det finns många i vänstern som inte gillar Norbergs agerande.
http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/19/rattshaveristen-johan-norberg/

Marcus sa...

Jaha? Med "commentator" så åsyftas förmodligen traditionell media, inte bloggar. Att vissa från vänstern tar alla chanser de kan att hacka på en som de inte gillar är inte så förvånande.