söndag, september 21, 2008

Myten om det röda söder

Peter Wennblad som gillar att klaga på slarviga bloggare tar åt sig en del av äran för att förändrat synen på ägande. Till och med på det "röda Södermalm" som han skriver, hyllas numer ägandet.

Problemet är bara att Södermalm inte är särskilt rött.

Vid val till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige så består Stockholms kommun av sex valkretsar, varav Enskede-Södermalm är en. I den valkretsen får det "blå laget" hela 50.56% av rösterna till Riksdagsvalet, dvs en majoritet. Det "röd-gröna laget" får bara 44.69% av rösterna.

Så det är lite oklart varför bloggaren Peter klassar Söder som rött. Det kan väl inte vara slarv?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra grävt. Själv tycker jag Söder är läskigt ;-)

Marcus sa...

Jag gillar Söder, bodde där i nästan åtta år.

En tänkbar invändning mot det jag skriver kan vara att jag refererar till valkretsen Enskede-Södermalm. Men jag var inne och kollade statistiken uppdelat på mindre delområden på Valmyndighetens hemsida, och de blå rösterna kom inte från Enskede i någon större utsträckning.

Utan att ha räknat exakt varenda delområde så fick jag ett tydligt intryck att Enskede var klart mer rött än Södermalm. Så Södermalm är alltså ännu blåare än vad procentsiffrorna i mitt inlägg påvisar.

Anonym sa...

...men är fortfarande betydligt rödare än resten av Stockholm. Därav lever förmodligen epitetet kvar.

//Alex

Anonym sa...

Inte slarv, däremot en annan definition på vad som gör en stadsdel röd: du har rätt i att det inte fanns majoritet för vänsterblocket på Söder i senaste valet. Men Söder är relativt sett mycket rödare än andra innerstadsdelar, och framför allt ytterkantsvänstern. I vissa delar av Söder absurt mycket, vilket du kan se här: http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/kommunvalkrets/01/80/01/delar.html

Marcus sa...

Alex&Peter: Ja ni har båda rätt i att i förhållande till andra innerstadsdelar så är Söder fortfarande lite mer rött. Den invändningen köper jag, även om jag tycker en sådan relativ definition kan bli missvisande.