söndag, september 07, 2008

Följ ditt eget samvete, inte andras

Chefen för FN:s klimatpanel IPCC, Rajendra Pachauri tycker att vi som enskilda individer och för klimatets skull bör minska vår köttkonsumtion. Det tror jag är en verkningslös strategi för att komma tillrätta med klimatproblematiken. Som jag påpekat tidigare är det meningslöst att sätta vår tilltro till en liten minoritets dåliga samveten.

Istället bör man hantera det som en negativ externalitet och på så vis göra det kostsamt att bidra till klimatproblemen. Norberg och Millarp är inne på samma spår i den nyligen publicerade artikeln Ett sällan uppmärksammat klimatproblem.

Det brukar vara effektivare när det svider i plånboken, än när det svider i samvetet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Menar du att "vi" skall punktbeskatta produkter och tjänster som har en orimligt hög utsläppsgrad?

Marcus sa...

Ja, något ditåt.

Anonym sa...

Kul att Norberg och Millarp är inne på samma spår (eller liknande i alla fall) som Alexander Chamberland var en gång när han var språkrör för Grön Ungdom. Men är det inte lite kommunistiskt? ;-)

Marcus sa...

Jag vet inte om det är särskilt kommunistiskt att vilja beskatta negativa externaliteter. I så fall vore ju i stort sett alla nationalekonomer kommunister.. ;-)

Däremot så visar det kanske att Norberg har ytterligare en sak gemensamt med de gröna.

Om ni nu också skulle inse de enorma fördelarna med frihandel och sluta jamsa på med "rättvis" handel, så tror jag ni skulle ha honom som i en liten ask. ;-)