torsdag, september 11, 2008

Realist eller idealist?

Återigen har debatten om man bör stödja Alliansen eller inte blossat upp bland liberaler i bloggosfären. I ena ringhörnan har vi de som anser att Alliansen har svikit sina kärnväljare och i för stor utsträckning rört sig i oliberal riktning. I andra ringhörnan har vi de som tycker att vi bör rösta borgerligt ändå, eftersom alternativet är ännu värre.

Förmodligen tycker de som anser att man bör fortsätta att stödja Alliansen att de har en mer realistisk syn på tillvaron, och att personer som Norberg, Mattias Svensson osv i någon mån är idealister.

Nu är det dock ett matematiskt faktum att en individs röst är försumbar. Ur det perspektivet är det mer naivt att tro att ens röst på Alliansen betyder någonting. Realisten är den som inser sin individuella rösts meningslöshet och istället agerar utifrån sitt samvete.

Vill ni fortfarande sälja er billigt till Alliansen- be my guest.

Uppdatering Lö 22.45: Hittade precis en gammal artikel av Freakonomics-grabbarna som också behandlar frågan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer att fortsätta stödja alliansen 2010, och jag anser mig vara realist. Angående mitt samvete så hade det nog fått sig en större törn om (S) fått makten och jag samtidigt vetat att jag inte gjort allt för att det inte skulle bli så.

Visst, min röst kanske är försumbar, men så länge möjligheten finns att den inte är det, hur liten den än må vara, kommer jag att rösta.

Marcus sa...

"jag anser mig vara realist[..]Visst, min röst kanske är försumbar, men så länge möjligheten finns att den inte är det, hur liten den än må vara, kommer jag att rösta."

Och så talar en sann idealist.

Anonym sa...

Det kanske finns en annan anledning till att det inte spelar roll. Reinfeldt har fört alliansen så långt till vänster ut att det faktiskt inte är någon skillnad på politiken. De frihetliga idéer som var anledningen till att avge en alliansröst är ju nu döda, bara bland annat på grund av FRA med flera integritetskränkningar.

Därtill försöker Sahlin kopiera alliansens nyckelpositioner vilket ännu mer minskar det politiska avståndet. Den enda skillnaden är att vi får mer lite korruption mes sossarna men även i detta avseende är alliansen en besvikelse.

Tills dess att vi får riktiga personval, som i USA, så kan vi lugnt använda tiden till någonting nyttigt istället, eller kanske missnöjesrösta på någon dårpippi med vänner. När valet närmar sig kommer de båda kontrahenterna betona det lilla som skiljer men det skall man inte låta sig luras av.

Det räcker att hålla sig till FRA och bara ignorera Reinfeld om han försöker tala om någonting annat:-)

Marcus sa...

arthur: Håller med om att ett ökat inslag av personval är önskvärt.