tisdag, mars 13, 2007

Massmördaren ”Che” Guevara

Eftersom jag har minst en riktigt god vän som verkar ha gått på myten om Ernesto ”Che” Guevara, så tänkte jag tipsa om denna klargörande artikel från senaste numret av Axess. ;-)


"[..] Först fick Che ansvar för utrensningen av militärer och poliser som tjänstgjort under Batista. Han skrev under 600 till 800 dödsdomar utan synbar vånda. Utländsk press kallade honom ”slaktaren från La Cabaña”. [..] Che tog omedelbart efter revolutionen initiativ till en lag mot ”lösdriveri” och till inrättandet av arbetsläger. Ett mycket stort antal kubaner dömdes till långa straff i de här lägren; exempelvis homosexuella, bönder, som opponerade sig mot att fråntas sin jord, och industriarbetare, som inte gillade militariseringen av fabrikerna."


Har ni tid över så är också Alvaro Vargas Llosas artikel på samma tema läsvärd.

5 kommentarer:

Redaktionen sa...

Intressant! Ska ta och läsa artikeln/artiklarna. (Var som tonåring lite av Che-fan, inte särskilt imponerad av honom längre - även om mytbildningar förstås är intressanta som sådana.)

Marcus sa...

Jag hoppas att artiklarna kan bidra till något Jimpan! Lämna gärna dina synpunkter, kritiska och/eller positiva sen.

Unknown sa...

Härligt att se! detta är vad min bild av Che alltid har varit. Har aldrig förstått varför folk köper tshirtar med Che på...

Mvh Jocke

Anonym sa...

Håller med,mn kan klara sig utan Ches tshirt.Däremot är mera intressant att veta vad hade de poliser och militärer som blev avrättad gjort.Inte för att jag är för dödstraff utan för att veta vad alla dessa tidningar som fördömde el Che var när dessa poliser "gjorde sitt jobb" under Batistasditaktur.

Anonym sa...

Du är för go du , tror du seriöst att che inte var en symbol för friheten , han har jämförts med kristus , och när påven höll tal i cuba stod han mellan bilderna på jesus och che guevara.

Myt ? visst mkt är inte sant och det kan hända att man har fått en förvriden bild om honom, men kom alldrig och säga att han bara är en kallblodig mördare.

Che är och förblir en sann revolutionär , en man av heder.

Ernesto " che " guevara, må han finnas i minnet för evigt !