fredag, juli 13, 2007

Folkpartiet populisterna

Idag presenterar ett gäng folkpartister olika förslag för att bryta utanförskapet för nyanlända flyktingar. Kanske med syftet att ta tillbaka några röster som de tappade till sverigedemokraterna, eller så bara för att mota olle i grind, vad vet jag?

Jag tänkte inte kommentera varje punkt som framförs i folkpartisternas debattartikel, utan nöjer mig med att konstatera att huvudtesten är att nyanlända flyktingar inte ska få socialbidrag. Utan via bemanningsföretag eller liknande, ska de ut i arbetslivet med en gång. Målet är att "skaffa egen försörjning så fort som möjligt".

Men då infinner sig genast frågan: Varför ska denna princip bara gälla nyanlända flyktingar? Är det mer ok att inte ha egen försörjning om man är svensk?

Det är inget fel på principen. Det som är fel är att man gör skillnad på flyktingar och andra. Vi har tillräckligt med vi och dem-tänkande som det är här i världen. Är det något som kan hjälpa Sd att komma in i Riksdagen nästa val, så är det spridningen av detta synsätt.

Det här är å andra sidan inte första gången folkpartister fiskar i grumliga vatten.

P.s.
För den som har lite tid över kan jag varmt rekommendera Louise Perssons inlägg om kostnader kring invandring, om överdrivna siffror samt Norbergs plädering för att öppna gränserna för invandrare. D.s.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Marcus,

nu slipper jag. Precis som tidigare låter man det snaskiga kravet bli rubrik, så att "vanligt folk" som är trötta på daltet skall lockas till partiet. Om det finns några vettiga idéer i förslaget - jag vet inte, har inte hunnit kolla ännu - så druknar det i den hets som fp bygger upp.

Jag trodde att allt detta skulle försvinna, nu när Johan Jakobsson var ute ur leken?

Hur som helst - är glad att liberaler i bloggosfären säger ifrån. Detta ger mig tillförsikt inför framtiden!
:-)

apa tycka, apa skriva sa...

Baby steps, mannen. Vi börjar med att behandla utlänningar som vuxna. Sedan, när det visar sig gå bra, kan vi kanske börja behandla infödingarna som vuxna också.

Anonym sa...

Det är en god tanke. Om man inte har kommit hit för att bli kravlöst försörjd av svenska skattebetalare så har man heller inget att förlora.

Däremot tvivlar jag på att folkpartiet kommer att göra politik av den här rapporten. De gör lite invandringskritiska utspel då och då för att lura till sig fler väljare och tar sedan avstånd från dem när de inte behövs längre. Efter ett val till exempel. Så gjorde de både med kravet på att lära sig svenska för att få svenskt medborgarskap och kravet på utvisning av kriminella invandrare.

Marcus sa...

Tack Kalle,

"Precis som tidigare låter man det snaskiga kravet bli rubrik, så att "vanligt folk" som är trötta på daltet skall lockas till partiet."

Precis, eller så är DN skyldiga till en väldigt vinklad rubriksättning som Dennis var inne på. Men jag är mer inne på din linje, jag kan inte tro att Fp är så naiva och inte känner till medialogiken vid det här laget. Det är lite av ett cyniskt dubbelspel (som du skrev själv nånstans).

"Jag trodde att allt detta skulle försvinna, nu när Johan Jakobsson var ute ur leken?"

tja, man hade ju kunnat hoppas, men varför överge ett vinnande koncept..

"Hur som helst - är glad att liberaler i bloggosfären säger ifrån. Detta ger mig tillförsikt inför framtiden!"

Kul att höra!

Marcus sa...

"De gör lite invandringskritiska utspel då och då för att lura till sig fler väljare och tar sedan avstånd från dem när de inte behövs längre. Efter ett val till exempel."

Jag tror det ligger mycket i det du säger Allan.

Marcus sa...

"Vi börjar med att behandla utlänningar som vuxna. Sedan, när det visar sig gå bra, kan vi kanske börja behandla infödingarna som vuxna också."

Haha. Infödingarna kommer förmodligen göra mer motstånd dock.