torsdag, juli 05, 2007

Trygghetsnarkomani som slår slint

Överläkaren i psykiatri, David Eberhard blev väldigt omtalad när han lanserade sitt begrepp det nationella paniksyndromet. Om hur vi blivit trygghetsnarkomaner, trots att vi redan lever i ett av världens säkraste länder. Missade ni hans debattartikel, så tåls den att läsas igen. I en annan artikel påminner han också om att bakom rädslan, så lurar fascisten. Allt som upplevs som farligt eller för annorlunda ska regleras eller förbjudas.

Och "alla ska med", så enkelt är det. Oavsett om man vill eller inte. Andras rädslor blir således din börda. Som när Ulrika Messing, på fullaste allvar, föreslog en cykelhjälmslag även för vuxna.

Även jag kan bli rädd, inte minst när jag ser att
mer än 50 procent faktiskt vill bli omyndigförklarade och tycker Messings förslag var bra. Vi är ett land med lyckliga slavar, som utan problem avsäger oss både frihet och ansvar till storebror staten.

När jag via Forskning & Framstegs blogg ser att några undersökt vad som blir konsekvensen av uppskrämmande "informationskampanjer" för att öka cykelhjälmsanvändning, så visar det sig ironiskt nog att effekten blir den motsatta. Kampanjerna skrämmer potentiella cyklister till att avstå från cykling och resultatet av det är att det blir ännu farligare för cyklisterna i trafiken.

Min slutsats av detta är att vi bör lyssna på vad Eberhard har att säga. Själv har jag lagt till hans bok på min nästa bokbeställning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

David är min guru ihop med Dan Larhammar.

Så himla bra. Jag blir galen på att allt ska vara så hysteriskt farligt.

Själv skulle jag aldrig i livet sätta på mig en cykelhjälm. Ingen löjlig lag i världen kan ta ifrån mig det faktum att jag kommer dö eller kan råka ut för en olycka. Det första är oundvikligt- och olyckor händer och kommer alltid att hända...

Marcus sa...

Hej Maria,

själv brydde jag mig aldrig om att använda bilbälte förrut, trots lagtvånget och hot om böter. Men den senaste bilen har en riktigt ennerverande ton som ljuder om man inte sätter på sig bältet. Slutsats: marknaden löste ett eventuellt problem bättre än lagstiftningsinstrumentet. Åtminstone i mitt fall.

Anonym sa...

Hahahaha. Bilbälten... vad är det? Jag har bara hört talas om svarta ;-)

Anonym sa...

Men nu var det inte bilbälten som diskuterades.Bilbälte gör att du garanterad sitter kvar på sätet o inte flyger tio meter bort vid en olycka eller häftig inbromsning men vad för nytta gör en cykelhjälm? Den kan i bästa fall reducera en skada, men aldrig eliminera den. Bilbälte är bra men hjälm är onödigt!