torsdag, juli 12, 2007

Välfärdsstaten raserar kärnstaten

Det är inte alltid jag instämmer med Dick Erixon, men när han poängterar det absurda i att den som stampar ihjäl ett treårigt barn får futtiga tre års fängelse, medan en som smugglar hasch får nio års fängelse, så är det svårt att inte instämma. Det är uppenbarligen något allvarligt fel i hur samhället värderar olika brott. Hot mot vittnen ökar kraftigt, våldsbrotten likaså. Samtidigt som mördare får sitta av allt kortare tid.

Så när Erixon argumenterar för att vi ska utvidga straffskalan till 40 år så håller jag helt med honom. Det handlar inte om att "skipa rättvisa"- en eufemism för hämnd- utan det det handlar om att dessa människor, genom sina medvetna val och handlingar avsagt sig rätten att befinna sig tillsammans med andra, icke-våldsamma människor.

Statens kärnuppgift är att skydda vanliga människors mest grundläggande rättigheter. Det klarar den inte av i dagsläget. Kriminella MC-gäng huserar relativt fritt och av statens samlade utgifter på över 900 miljarder kronor, går enbart 30.6 miljarder till rättsväsendet. Det är skrattretande! Inte konstigt att det verkar saknas resurser till att ge hotade vittnen det vittnesskydd de behöver. Varenda skattekrona som går till något obskyrt kulturprojekt är inget annat än en örfil i ansiktet på de personer som pga hot och våld inte längre kan känna sig trygga i dagens Sverige.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen anser jag att man skall "ta bort" en del människor.

Marcus sa...

Vad menar vetenskaparen med det?

Uttrycket "ta bort" alltså.

Steen sa...

Förlåt - vilket arbete ?

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är 20.7 procent - den öppna 5.5 ialt och vi går mot låhkonjunktur

Marcus sa...

Steen: ??

Anonym sa...

Att våldsbrotten synes öka är dom flesta överens om beror på att anmälningsbenägenheten ökat.
År 1552 skedde över 300 dödsmisshandlingar i Stockholm.Och det var ingen uppseendeväckande siffra på den tiden.
Så inget är nytt under solen.

Marcus sa...

Jan,

det ligger säkert mycket i det du säger att tendensen till att anmäla ökat. Men detta klipper jag in från en av länkarna ovan:
"Våldsbrotten är det stora bekymret, här tror vi att det finns en faktisk ökning av antalet brott, säger Jan Andersson."