måndag, oktober 01, 2007

Är vi moraliska posörer?

Är vi moraliska posörer som mest tar ställning i frågor som från en moralisk synvinkel är tämligen självklara, samtidigt som det inte kräver någonting av oss? Louise lyfter i två inlägg fram denna besvärande frågeställning. Där kritiserar hon alla de som i anlutning till konflikten i Burma, närmast slentrianmässigt ansluter sig till massa "moraliskt korrekta" grupper på exempelvis facebook, men som samtidigt skyggar för att ta tag i relaterade, men betydligt svårare frågor.

Som när, om någonsin, är det rätt att med militär intervention skydda ett lands befolkning mot en grym diktator som plågar och förföljer sitt egna folk?


Det är en svår fråga, och jag gör inget anspråk på att kunna besvara den. Fast i samband med klimatfrågan, var jag inne på ett liknande spår som Louise är här. Min högst personliga princip är att jag tar bara öppet ställningstagande i frågor, då jag också engagerar mig och lägger ner tid och resurser i verkliga livet.

Om inte annat är då risken mindre för sådana här pinsamheter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner åtminstone en moralisk posör...

Han har just lagt om stil och bär numera en rödvinssocialistmanchesterkavaj trots sitt obstinata liberalismerande :-)

Jag har länge letat efter en sådan kavaj själv (jag är avundsjuk nu), men pga min något märkliga kroppskonstitution har ingen passat.

Marcus sa...

Jag visste inte att val av kläder hade dylika moraliska implikationer? :-)

Har vetenskaparen möjligtvis gått med i nätverket Rena kläder och köpt deras problemformulering? ;-)