söndag, februari 17, 2008

Lästips

Ok, jag kryper till korset och erkänner: Precis allt som skrivs på DN Kultur är inte strunt. Även om man får vaska både länge och väl för att skaka fram guldkornen. Maciej Zaremba, som för två år sedan fick Stora journalistpriset, bland annat för serien om "den polska rörmokaren", är ett av de läsvärda undantagen. Idag skriver han tänkvärt i artikeln "Först kränkt vinner" om vår alldeles egna folksjukdom "att känna sig kränkt" och om de bisarra konsekvenser det kan få.

Uppdatering: Del två i serien, "Tyst i klassen". Och nu del tre, Jaktscener från lärarhögskolan. Skrämmande läsning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Å, han är skitbra. Lyssnade på honom om just Kosovo och tycker absolut att han är värd en inbjudan til Liberala klubben med hans suveräna kritik och skapra penna: http://tinnitussans.blogspot.com/2007/09/kosovo-r-s-komplext.html

Och artikeln om kränkhet var superbra och så aktuell. Tentavaktade idag på universitetet och såg lappar överallt om "känner du dig kränkt, diskriminerad bla bla bla" Rena uppmaningen att alla ska tänka till en extra gång för alla har vi ju blivit kränkta utan att vi tänkt på det. Ju.

Herrejösses. Jag kränker definitivit studenter då jag menar att samma regler ska gälla för alla och att fusk är förbjudet. Klart som fan att det kan upplevas som kränkande att bli tagen på bar gärning med fusklapp/internetuppkopplad mobiltelefon etc. men de får skylla sig själva.

Rättvis behandling ÄR inte kränkande och eget ansvar på universitetet kan såklart komma som en chock för dem som flummat sig igenom hela "grund/gymnasiesystemet".

Och de flesta lärare är så mesiga eftersom det finns ingenting mer hemskt för en insitution/lärare att bli tagen för diskriminerande/en som kränker etc. Jag som vakt är den elaka som läraren tycker är orättvis då jag anmäler eftersom hans/hennes elev säkert bara missuppfattade att man inte fick ha med sig egna anteckningar i lexikonet/ att studenten var så stressad och bla bla bla. Alla är livrädda för det och det drabbar studenter som verkligen är ambitiösa i längden. Tyvärr. Detta med att istitutionerna får betalt för varje de godkänner hjälper också till att se "mellan fingrarna" då lärararna och institutionerna behöver pengar för att få fortsätta "undervisning" (och sin egen forskning som ju är nummer ett).

Jösses vilken lekstuga. Jag blir galen. Och förhoppningsvis har jag kränkt några extra lärare/studenter/institutioner på kuppen. Att anmäla mig går hur bra som helst :-)

Marcus sa...

Ja alla de där lapparna som sitter på Universitetet har jag också reagerat på.