måndag, september 15, 2008

(m)akt korrumperar

I en tänkvärd artikel med några år på nacken analyserar Mattias Svensson vad som händer när politiker kastar bort sina idéer. Redan då hade nämligen Reinfeldt börjat avveckla frihetsdimensionen i moderaternas profilfrågor.

Vad som är mer skrämmande är att denna principlöshet och ideologiska vilsenhet börjat krypa ner i ungdomsförbunden. För knappt ett år sedan skrev Niklas Wykman en märklig debattartikel där han tog avstånd från "nyliberalismen", pratade sig varm för jämställdhet och klagade på det "orättvisa Sverige". Han klagade på SSU (så klart) och ansåg att de under många år av socialdemokratiskt regeringsinnehav hade blivit "ett maktens ungdomsförbund".

Så ironiskt att det gick ännu snabbare för Muf och Niklas Wykman att hamna där.

När alla ungdomsförbund demonstrerade för demokrati så avstod Muf.

När alla ungdomsförbund och deras ledare ska delta vid den här mandatperiodens viktigaste demonstration, så är Niklas Wykman upptagen med annat. Efter tjat så skickar Muf en ersättare i sista stund.

Hur kunde det bli så här? Delvis är det en konsekvens av att vara principlös. Delvis handlar det om att ungdomsförbunden är ett sätt att göra karriär. Och eftersom moderaterna nu sitter på Regeringsmakten så gäller det att tidigt visa att man är villig att rätta in sig i leden. Det blir nämligen så jobbigt att hantera de som trilskas.

Muf: "ett maktens ungdomsförbund".

10 kommentarer:

Anonym sa...

Läs Sven Otto Littorins kommentar på Svenssons inlägg: "I förra valet fick vi 15,2 procent av väljarstödet och gjorde vårt sämsta val sedan början av 1970-talet. Vi var ekonomiskt och organisatoriskt utblottade - moraliskt och politiskt utmattade."

Det första han nämner är alltså valförlustens effekt på partikassan. Tänkvärt.

Marcus sa...

Pter S-W: Intressant observation, den hade jag helt missat.

Osökt kommer jag att tänka på scenen från filmen 1200 miljarder, när Martin Borgs delar ut hundralappar vid de borgerliga partiledarnas evenemang i Malmö. :-)

Marcus sa...

Oops, ursäkta felstavningen av ditt namn.

Anonym sa...

De driver affärsverksamhet som alla vi andra. Ingen är särskilt intresserad av att göra sig själv arbetslös... :-D

Gillade Borgs film. När jag jobbade på universitetet använde jag mig av statsbudgeten som övningsmaterial på kursen i politisk filosofi. Slängde upp några poster ur budgeten och bad om rättfärdiganden ur olika filosofiska perspektiv. Posten med 20 miljoner till hemslöjden, som Borg också drog fram i sin film, brukade väcka mycket ilsken munterhet - eller vad man nu ska kalla reaktionen.

Marcus sa...

"De driver affärsverksamhet som alla vi andra"

Så sant som det är sagt. Det påminner mig om när moderaten Anne-Marie Pålsson på ett möte med Liberala gruppen (R.I.P.) förklarade att hon tyckte att riksdagsledamöter som hon själv skulle få ett eget betydande kapital att förfoga över. Lite oklart till vad.

Jag är numer tacksam att Federley befriade mig från den sista lilla gnuttan av naivitet jag hade på det området.

Roligt övning du hittade på i Politisk filosofi. Ingen av gångerna jag läste politisk filosofi tog våra lärare några dylika okonventionella grepp.

Anonym sa...

"Roligt övning du hittade på i Politisk filosofi. Ingen av gångerna jag läste politisk filosofi tog våra lärare några dylika okonventionella grepp."

Att ägna sig åt politisk filosofi är ingen ursäkt för att inte ha koll på hur praktisk politik faktiskt fungerar. I slutänden är det ju statsbudgeten som allting kokar ned till - lika bra att plocka fram den och se vad som står där. Men så undervisar jag ju inte längre... (Dock synnerligen frivilligt.)

Marcus sa...

"Att ägna sig åt politisk filosofi är ingen ursäkt för att inte ha koll på hur praktisk politik faktiskt fungerar."

Håller med. Jag har läst politisk filosofi både på den Filosofiska Institutionen och på den Statsvetenskapliga Institutionen, och det var intressant att notera skillnaden i angreppssätt. På den förstnämnda tyckte jag att man gick betydligt mer på djupet och granskade nyanserna i argumenten. Fördelen med att studera på den sistnämnda var just anknytningen till den praktiska politiken.

Anonym sa...

En annan rolig övning vore att lägga upp budgeten för forskning och undervisning i politisk filosofi och fråga hur man kan rättfärdiga denna ur olika politiska perspektiv :-) :-)

Marcus sa...

Vetenskapare: Jag riktigt ser framför mig hur du sitter framför din datorskärm och myser av belåtenhet över din egen kommentar. :-)

Anonym sa...

vetenskapare: och den frågan har jag förstås aldrig ställt mig...