söndag, november 23, 2008

Forskning och Fallskärmshoppning

Eftersom jag förr i tiden ägnade mig åt fallskärmshoppning så kunde jag inte annat än uppskatta den torra, brittiska humorn i den här studien. Från den ansedda British Medical Journal:

Objectives To determine whether parachutes are effective in preventing major trauma related to gravitational challenge.

Design Systematic review of randomised controlled trials. [..]

Results We were unable to identify any randomised controlled trials of parachute intervention.

Conclusions As with many interventions intended to prevent ill health, the effectiveness of parachutes has not been subjected to rigorous evaluation by using randomised controlled trials. Advocates of evidence based medicine have criticised the adoption of interventions evaluated by using only observational data. We think that everyone might benefit if the most radical protagonists of evidence based medicine organised and participated in a double blind, randomised, placebo controlled, crossover trial of the parachute.

En tolkning av den satiriska studien är att det inte alltid är möjligt att använda sig av randomisering, dubbelblindning och placebokontroll när man vill studera något visst fenomen. Typfallen är vissa alternativmedicinska behandlingar och massage. Det går rimligtvis inte att ge en person placebomassage. En manuell terapeut måste också veta om den ger en riktig behandling eller ej. Slutsatsen av detta är inte att all forskning som inte når upp till den högsta evidensgraden är helt värdelös.

En annan felaktig slutsats är att eftersom det inte finns randomiserade och placebokontrollerade studier som visar den positiva effekten av att använda sig av en fallskärm när man hoppar ur flygplan, så kan man med samma logik använda sig av snake oil i någon av dess moderna tappningar. Felet med den slutsatsen är att många alternativa preparat redan har testats. Sällan till preparatens fördel. Dessutom kan vi med hjälp av grundläggande fysik dra slutsatsen att chansen att överleva ett fritt fall på några tusen meter inte är särskilt stor, medan exempelvis homeopati strider mot allt vi hittills vet om tillvaron.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åååååå, har du hoppat fallskärm.. Nu blev jag avis :-)

Anonym sa...

Det var ett program om alternativmedicin på Kunskapskanalen igår (tror det är en serie med Kathy Sykes, det handlade mest om zonterapi). Jag var inte fasligt uppmärksam, men det lät lite som placebomassage kunde genomföras genom att bara känna i stället för att massera på riktigt.

Marcus sa...

Maria: Ja det var väldigt skoj. Jag gjorde c:a 100 hopp, hade egen rigg osv, men sålde min utrustning när jag flyttade till Brasilien. Så nu har jag inte hoppat minst 6-7 år (tyvärr).

Dennis: Där ser man. Mer än vad jag kände till. När jag läste till massageterapeut (för 14 år sedan nu) så fick vi lära oss att effekten av massage till stor del kommer från just beröringen i sig och de hormoner som utsöndras vid just beröringsstimulering. Det var länge sedan jag läste om det där, så jag kan inte svära på hur korrekt det är. Något att gräva i alltså. =)