söndag, november 02, 2008

Oroande utveckling

När 94 procent av alla brott inte klaras upp så har staten misslyckats med sin mest fundamentala uppgift. Nämligen att skydda människors grundläggande rättigheter.

Jag har tjatat om det förr och jag gör det igen:
Välfärdsstaten raserar kärnstaten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är svårt att inte hålla med. Är det verkligen sant att uppklarandeprocenten bara är ynka 6%?? Jag läser med jämna mellanrum att ökningen av brottsligheten bara är skenbar. Anmälningarna ökar, inte brottsligheten. Förlåt, jag tror inte ett dugg på att det är sant. Jag är något så gammalt som trettiotalist och är visserligen lite glömsk men minns min ungdomstid väl. Svårare brott, särskilt med våld inblandat var långt långt ovanligare då än nu, och de få som ägde rum blev praktiskt taget alltid anmälda av det enkla skälet att det lönade sig. De flesta klarades nämligen upp.
Idag verkar allmänna meningen vara att anmälningar är meningslösa och de som görs hänger bara samman med att försäkringsbolagen kräver det. Borg får gärna vara snål med det mesta, men inte på brotts-bekämpning och rättsskipning.

Anonym sa...

Såg också Kalla fakta idag. Mitt hopp står till den nya generationens poliser. Som Sakine.

Men krimsen firar och mår bra, så klart :-(

Marcus sa...

Bengt: Ja ska man tro artikeln som i sin tur bygger på Kalla Faktas reportage så är det så. Men man kanske inte sätta för stor tilltro till det.

Maria B: Ingen skugga över Sakines poliskarriär, men jag tror inte problemet handlar om enskilda polisers insatser. Jag tror de poliser vi har överlag gör ett bra jobb. Snarare tror jag det handlar om strukturella problem. Inte minst är hela rättsväsendet eftersatt på bekostnad av andra områden i statsbudgeten.