måndag, november 10, 2008

Obamas första klavertramp?

Det är nog få som inte är imponerade över att Amerika har fått sin första svarta president. Bara symboliken är anmärkningsvärd. Samtidigt hyllas Obama i närmast religiösa termer. Som om han vore politikens svar på Messias.

Fores chef Martin Ådahl konstaterar desto nyktrare att många kommer bli besvikna när han börjar omsätta den tjusiga retoriken till praktik. Möjligtvis har Obama redan gjort sin första verbala fadäs, då han kritiserar Danmark för att inte ta emot tillräcklig många flyktingar från Irak.

Även om han är klädsamt självkritisk så kvarstår faktum att USA har tagit emot pinsamt få flyktingar från Irak. Så städa framför egen dörr innan du gnäller på andra.

Dessutom är kritiken delvis missriktad. Via Gudmundson blir jag uppmärksammad på att Danmark aldrig haft större invandring än idag. Irak är inte det enda landet med flyktingar.

Uppdatering 22.45:
Journalistiken når nya bottennivåer. Uttalandet från Obama var tydligen minst ett år gammalt (se mer hos Dennis). Så om någon har trampat i klaveret så är det TT, Ritzau och DN.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kanske kollar dåligt, men det enda jag hittar på Obamas hemsida om detta är från september förra året [pdf]. Det känns som att någon på Ritzau har googlat hans hemsida efter tillfällen där han nämner Danmark, och hittat det där (och förmodligen inte så mycket mer).

Marcus sa...

Dennis: Vaket, och bra källkoll. Nu när jag söker på Obamas hemsida är det där dokumentet också det enda jag hittar.

Måste säga att detta verkligen är vilseledande journalistik. Inte bara för att Obamas påstående är gammalt och för att de slår upp nyheten på DN.se:s förstasida, utan för att artikeln är formulerad som om Obama påstått detta efter han blev vald till president. Ta exempelvis: "USA:s nyvalde president Barack Obama kritiserar Danmarks insats [..]"

Det står "kritiserar" i presens, inte "kritiserade" (innan han blev president).

TT/Ritzau/DN borde skämmas.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sakine sa...

Intressant upptäckt om uttalandet.

Många demokrater har iofs en lite väl optimistisk syn på den svenska modellen (vi tar emot många = allt är perfekt, fråga Anders Lago och Obama!) när det kommer till invandring.

Minns när jag var där i fjol och läste en "undersökning" i en tidning (Washington Post tror jag) som påstod att Sverige var världens bästa land på integration. Vi satsade nämligen mest stålar på integration per capita, och tog emot många invandrare.

Att då bara räkna antal flyktingar (även om det också är intressant, förstås) blir lite skevt. Vore ju välkommet om Obama lyfter fram fördelar med den amerikanska modellen.

Marcus sa...

Hej Sakine,

det är snarare Dennis som ska ha äran för att ha hittat Obamas gamla uttalande. Naiv som jag var så trodde jag att man kunde lita på vad journalisterna skrev.. Nu vet jag förhoppningsvis bättre.

Håller i övrigt helt med dig om vad du skriver. Integration är betydligt mer än att räkna antalet flyktingar.

Integrationsbloggen (som jag länkade till ovan) hade ett mycket intressant inlägg där han diskuterar diskrepansen mellan "integrationspolitik" och faktiskt integration (på exempelvis arbetsmarknaden), som vi vet är bristfällig i Sverige.

Vi är bra på att ge invandrare rättigheter, men det betyder inte att bara det är detsamma som bra integrationspolitik.

Anonym sa...

Hej Marcus,
Och här kommer lite mer källkritik: Om Gudmundson och Integrationsnbloggen hade brytt sig om att läsa sina källor, så hade de noterat att den "historiskt höga danska invandringen":
a) är fortfarande lågt i internationell jämförelse och bara en tredjedel av invandringen till Sverige
b)beror nästan uteslutande på två saker: fler arbetstillstånd till EU-medborgare och Ukrainare samt på att fler danska män gifter sig med filippinskor och thailändskor.
c)har uppstått trots att antalet uppehållstillstånd för flyktingar har minskat till en fjärdedel av vad det var 2002, och anhöriginvandringen av andra grupper än fruar till infödda danska män har halverats.
och
d)finns där trots att Danmark, till skillnad från t.ex. Sverige, sätter fortfarande hinder för den fria rörligheten i EU och kräver fortfarande att medborgare från de nya medlemsländerna ska ansöka om arbets- och uppehållstillstånd.

M.a.o, så är det väl i och för sig trevligt för Danmark att man lyckas locka till sig tyska ingenjörer, polska rörmockare och thailändska fruar. Men den danska invandringspolitiken blir inte bättre eller mer liberal av det...

/Odilou

Marcus sa...

Hej Odilou,

intressanta kompletterande uppgifter. Det är kommentarer som dessa som påminner mig om varför jag saknar din röst i bloggosfären.