Den svenska kampsportspaternalismen fortsätter att skörda offer. Efter att ha förvandlat K-1 till kuddkrig, så har man nu slagit spiken i kistan för svensk proffsboxning genom att förlänga förbudet att ha riktiga matcher på svensk mark.
Lyckligtvis behöver man numer inte åka så långt för att se högkvalitativa kampsportsgalor. UFC 93, som är nästa gala, går av stapeln i Dublin.
En sjysst countdown går att se på deras hemsida.
This Creative Trait Supports A More Meaningful Life (M)
13 timmar sedan
5 kommentarer:
Jag blir galen av alla knäppa trygghetslagar som existerar. Jösses.
Vi ska vara stolta över att vi har bra boxare i landet. ju.
Jo precis. Inte minst alla duktiga kvinnliga utövare.
Förbudsivrarna brukar ange två skäl för proffsboxningsförbudet (samma argument anförs mot sånt som K1 och UFC):
1) Sportens förråande effekt
2) De skador sporten orsakar.
1 ter sig mest löjligt efter videovåldsdebatter och nu senaste dataspelvåldssdebatten. Återstår då skäl 2.
Det jag undrar är om inte vissa andra extremsporter orsakar bra mycket mer och värre skador per utövare än dessa. Det finns ju saker som mountainbikerace utför skidbackar och isväggsklättring. En av mina polare har tre små glasburkar hemma med olika kroppsdelar de plockat ur honom efter diverse krasher och missöden. (jag visste inte ens att man kunde få med kroppsdelar hem innan jag träffade honom)
Om man tar de mest skadebenägna extremsporterna som man kan förvärva en inkomst av, och kan visa att dessa i snitt orsakar mer skador än proffsboxning måste förbudsivrarna antingen förbjuda professionellt utövande av dessa sporter eller tillåta sånt som den mindre skadliga proffsboxningen.
Logiskt sett alltså, nu har jag sedan länge gjort mig av med villfarelsen att myndighetsbeslut har något med logik att göra...
Håller helt med dig Minimalisten, det är förmodligen nymoralism det handlar om (1).
"Det jag undrar är om inte vissa andra extremsporter orsakar bra mycket mer och värre skador per utövare än dessa."
Jo man hör ju lite då och då hur det dör folk i utförsåkning och i fältritt. Enligt en rapport från försäkringsbolaget Folksam så är fotboll och längdskidåkning två riktigt farliga sporter med sju dödsfall vardera under perioden 1998-2003. På en delad andraplats så har vi Boule(!). Boxning däremot "har inte haft några incidenter överhuvudtaget". Men som sagt, vad spelar logik (och fakta) för roll.
Se även detta remisssvar från bl a förra finansministern och socialdemokraten(!) Erik Åsbrink:
År 2004 uppgick antalet försäkrade idrottsutövare i Folksam till 1,6 miljoner. Antalet anmälda idrottsskador uppgick till 20.000. Samma år hade SB&K med då drygt 40.000 utövare 174 anmälda idrottsskador till Folksam. SB&K svarade således för drygt 2,5 % av antalet försäkrade men endast för knappt 0,9 % av antalet anmälda idrottsskador.
Skaderisken inom SB&K utgjorde således endast en dryg tredjedel av den genomsnittliga skaderisken för alla skadeförsäkrade.
[..]
Mot bakgrund av dessa uppgifter är det svårt att finna någon medicinsk motivering varför just kampsporter (eller i vart fall de kampsporter som organiseras inom SB&K) skulle utsättas för en lagreglering till skillnad från en rad andra idrotter som uppenbarligen uppvisar betydligt högre skaderisker.
Skicka en kommentar