tisdag, april 08, 2008

Bränder och upplopp- snart i en förort nära dig?

Alla minns vi upploppen och bränderna i Paris förorter för några år sedan. I år var det Danmarks tur. Drygt en vecka brann det bilar, sopbehållare och annat. Vilka fick stopp på vandalisering och oroligheter tror ni? Polisen?

Nej, såklart inte. Det var tack vare kriminella som ansåg att oroligheterna störde deras affärsverksamhet.

Forskare tror att dylika upplopp kan komma att spridas till Sverige. Inte för att jag köper förklaringen "att anlägga bränder är ett av få uttrycksmedel som ungdomar kan använda för att visa sitt missnöje", som jag tycker uttrycker en generaliserande och nedlåtande attityd gentemot förortsungdomar. Jag tror de flesta ungdomar har betydligt mer diversifierade uttrycksmedel. Tyvärr kan en liten våldsam minoritet ställa till med problem för en majoritet och vi har redan sett oroväckande tecken i Sveriges förorter: Polisstationer har blivit vandaliserade och beskjutna med automatvapen. I Rosengård har det redan brunnit och man har kastat sten mot polis och brandkår. I Rinkeby klarar inte polisen att garantera säkerheten eller ta fatt de vandaler som skjutit raketer mot personal och resenärer på tunnelbanan. När inte staten klarar av att hantera sina kärnuppgifter, så tvingas SL stänga ner tunnelbanan vilket leder till att den stora majoriteten oskyldiga människor som bor i förorten får lida.

Det är inte svårt att förstå att de blir förbannade. Även jag blir förbannad. Inte minst för att varenda krona som går till att subventionera kass svensk film, är en krona mindre till statens kärnverksamhet. Vilket i förlängningen leder till att samhället blir beroende av kriminella gruppers godtycke för att få stopp på upplopp.

Visst behövs det mer poliser, men det är också nödvändigt att ta bort de statliga hinder som bidrar till att skapa utanförskap och frustration. Varför inte börja med att ta bort anställningsskyddet, eftersom det fungerar diskriminerande på ungdomar och invandrare?

5 kommentarer:

Unknown sa...

"Kan hända" och "troligt att det händer" är inte riktigt samma sak, men inte sällan tolkas det första påståendet så. Magnituden av det som hände i Frankrike och Danmark kan knappast jämföras med stenkastande ungdomar i Rosengård eller Ronna, den typen av upplopp skedde även i Sverige på 80 och 90-talet fast av andra grupper.

Den här typen av upplop skedde även i Storbrittanien på 60&70-talet men sker inte längre idag, men inte heller då hade de samma styrka som i Frankrike och Danmark idag. Nu kommer någon att peka på terrorattentatet i London, men det är trots allt skillnad på enskilda individers aktioner jämfört med hundra, ja tusentals människor i oilika ständer under flera veckor.

Jag tror det handlar om skillnaden i den franska assimilationen och den brittiska multikulturalismen. Vilket även är en skillnad mellan Danmark och Sverige.

En skillnad som även syntes i de franska och brittiska kolonierna, britterna försökte aldrig stöpa sina kolonier efter Storbrittanien, medans fransmännen försökte göra om kolonierna till små mini Frankrike. I Frankrike har invandrare förväntats att passa in i den franska mallen och de som inte lyckas har inget att falla tillbaka på, i Storbrittanien (precis som i USA) har invandrare betydligt enklare kunnat behålla sin ursrungliga identitet men ändå kunnat passa in i samhället. Lite så är ju skillnaden också mellan Sverige och Danmark, dessutom finns det tackvare 60 och 70-talet en helt annan vana i samhället att ta in invandrare.

Men den här gyllene guldåldern då det aldrig var några upplopp kommer nog aldrig tillbaka, förmodligen för att den aldrig fanns, jag kan åtminstone komma på ett så tidigt som på 30-talet...

Marcus sa...

Intressant kommentar Sanjay, speciellt om skillnaderna mellan franska och brittiska kolonier.

Jag är väl personligen inte så orolig för upplopp heller, då är nog den organiserade brottsligheten ett större problem.

magnus sa...

Arbetslösheten i Rosengård är 80-90 procent och likadant ser det ut i förorterna i nordost samt Biskopsgården i Göteborg.

Tror du på allvar att avskaffande av anställningsskyddet skulle lösa detta?

Anställningsskyddet är en viss belastning främst för företag, och mer för vissa företag mindre företag än för stora, men den belastningen är ändå inte alldeles gigaantisk. Knappast av samma storlek som höga skatter generellt.

Utanförskapet och problemet med "det mångkulturella samhället" finns alltså kvar även med liberala anställningsregler.

Du får hitta på nåt som fungerar!

magnus sa...

sanjay: "Den här typen av upplop skedde även i Storbrittanien på 60&70-talet men sker inte längre idag,"

Hur relevant är det egentligen att jämföra en period då invandrare totalt motsvarade enstaka procent av befolkningen och när den motsvarar tiotals procent? På 60-talet rörde brittiska upplopp studentrevolten (de s a s rasbetingade fanns väl i USA) och på 70-talet var det väl gruvarbetare och facket som ställde till med upplopp. (Jag föddes tidigt 60-tal.)

(För Sveriges del gäller att ett par några tusen svenskar var muslimer på 60-talet och i dag omkring 100 gånger så många, motsvarande 5 procent av befolkningen. Detta har bäring på kulturella spänningar.)


Du skriver även: "britterna försökte aldrig stöpa sina kolonier efter Storbrittanien, medans fransmännen försökte göra om kolonierna till små mini Frankrike."

Nu hade Frankrike och UK _olika länder_, och det spelar också in. T ex Indien har en tradition av att hantera mångkultur och var inte fientligt inställda till britterna. Den kulturella distansen var nog inte så stor. T ex är islam för absolutistisk för att acceptera västerländskt inflytande på utbildning, och politiska spänningar och problemen inom de f d franska kolonierna nämner du inte ens!

Vidare har du väl fel om att inte britterna sökte påverka politiska utvecklingen i exempelvis Irak. Frankrike har ju även haft rätt betydande regler för utbyte inklusive invandring och annat med forna kolonier, vilket får sättas på "samverkans-pluskontot", så det du skriver känns mest som okunnigt pladder (vilket inte förvånar mig; det är det mesta som skrivs i dag beträffande politik).

Marcus sa...

"Tror du på allvar att avskaffande av anställningsskyddet skulle lösa detta?"

Kanske inte helt och hållet, men det skulle vara ett steg i rätt riktning och kunna bryta en negativ spiral av utanförskap för många invandrare.