Denna intellektuella gigant har nu fått ett fint pris, där juryn bestod av Aftonbladets kulturredaktion. Detta är givetvis väldigt roligt, men det slutar inte där.
Reportern undrar hur han lyckas vara så nyanserad [sic!], och svaret blir som vanligt bäst när man får säga det själv:
Man måste lära sig att skriva på ett sådant sätt att ens ord och ens resonemang undviker all form av förutsägbarhet, undviker att stödja redan färdiga ideologiska och politiska positioner. Det andra är att man måste läsa så pass mycket att man hela tiden kan hitta fakta och argument med vilkas hjälp man kan ifrågasätta de färdiga positionerna.För de flesta människor så kan nog Stefan Jonssons i det närmaste totala avsaknad av självinsikt framstå som ett mysterium.
Men misströsta inte. Än en gång så kommer vetenskapen till undsättning med en förklaring. Det visar sig nämligen att inkompetens går hand i hand med brist på just självinsikt. Ju okunnigare man är, desto större chans är det att man övervärderar sig själv (hela studien som pdf här). Knappast skulle detta fenomen kunna ha exemplifierats tydligare än så här.
4 kommentarer:
Jättebra blogginlägg Mackelipackan :-) Du börjar bli riktigt bra på det här, och du borde försöka hitta en större läsekrets.
Den refererade forskningen är ett utmärkt exempel på *kvantitativ* forskning i psykologi. Så kallad *riktig* forskning och inte allmänt flummande draperad i vetenskaplig språkdräkt ;-)
Det snällaste man kan säga om Stefan Jonsson är att han saknar förstånd...
Hmm, jag har slutat följa intrigerna och machiavelliska maktspelen som pågår på kulturredaktionerna i Stockholm.
Men det är klart; allt detta jiddrande (som Rasmus kallar det) förklarar kanske varför de är så hopplöst efter i idéutvecklingen..
Kul att du gillade inlägget vetenskaparen, apropå klubben för inbördes beundran och så.. ;-)
Hej Kalle!
Jo jag orkar inte följa det så nogrannt heller, men ibland så dyker det upp saker som är lite värre än vanligt. Att som Andreas Malm försöka kleta islamofobi-stämpeln på sina meningsmotståndare, tycker jag är ett övertramp i det grövsta laget.
Men strunt samma, det har ordats och bloggats tillräckligt om det redan. Det var ett intressant inlägg av Rasmus som du länkade till. Jag tror dessutom att många liberaler skulle vara helt överens med dig i din analys om att någon riktigt eller ren marknadsekonomi inte existerat i varelse Sverige eller USA för den delen. Så tydligen kan man komma till samma slutsats från olika perspektiv. :-)
Däremot så har jag svårare att hänga med på Gunnar Petterssons analys om att FRA skulle vara något slags borgeligt högkvarter. Vilka åsikter de som jobbar där har känner jag förvisso inte till, men bland dess skarpaste kritiker kan man hitta många liberala bloggare, som exempelvis Henrik Alexendersson.
Skicka en kommentar