skip to main |
skip to sidebar
Lyckan kommer lyckan går, men vissa frågor de består..
För att skapa lite välbehövlig omväxling till tidskrävande studier i logik och vetenskapsteori, så passade jag igår på att närvara vid ett intressant frukostseminarium, där Johan Norberg presenterade sina tankar och kritiska granskning av lyckoforskningen (på engelska här). Ett av mina favoritstycken i hans bok "När människan skapade världen" var just avsnittet om lyckoforskningen. Så en fördjupning i detta ämne var såklart välkommet. Inga enstaka citat kan göra hela den läsvärda texten rättvisa, men följande citat får ge en fingervisning:"Det ligger inte så lite ironi i att underkänna individers
rationalitet och goda omdöme med hänvisning till undersökningar
som helt och hållet bygger på dessa individers
egen uppfattning om sitt emotionella tillstånd."
Texten är full av intressanta tankegångar om sambandet mellan lycka, frihet, välstånd och förväntningar. Främst vänder sig Norberg mot de politiker och forskare som försöker styra våra liv efter bräckliga tolkningar av lyckoforskningen, samt de tolkningar som gör gällande att det är relativ rikedom som gör oss lyckliga, dvs. att vi känner oss lyckliga bara för att vi är rikare än andra. Att han även lyckas klämma in en hänvisning till Aristoteles får givetvis mitt filosofhjärta att vekna:"Aristoteles kan ha varit en av de första som observerade
detta när han konstaterade att lycka är något vi producerar,
inte något vi konsumerar, det är ett sätt att resa,
inte en specifik destination."
Det är ingen överdrift att påstå att Johan är produktiv, men samtidigt så noterar jag att några obesvarade frågor fortfarande väntar på sina svar.
7 kommentarer:
Marcus: Vilket underbart kul inlägg. Ska jag definitivt skriva ett eget om...
Hej Bengt!
Jag misstänkte att du kanske skulle sympatisera med den aristoteliska tankegången; om att det inte är målet som är viktigast, utan resan i sig. Det påminner ju nämligen en hel del om de taoistiska tankegångarna som du gillar.
Varför är det intressant att veta vad just Johan Norberg *tycker* om lyckoforskning (som redan innehåller ett stort mått av tyckande)?
Aristoteles är säkerligen *inte* den första som observerade att vi "producerar lycka". Det är nämligen något som småbarn förstår och handlar efter utan att läsa Aristoteles redan i sandlådan. Möjligen var Aristoteles den första som listade ut att man kan bli erkänd genom att proklamera det (och låta filosofistudenter skriva ned det).
"Varför är det intressant att veta vad just Johan Norberg *tycker* om lyckoforskning"
För att han har studerat ämnet tämligen ingående. Det framgår tydligt när man läser texten att det inte bara är lite löst "tyckande", utan en väl underbyggd argumentering med hänvisning till aktuell forskning och litteratur.
"Aristoteles är säkerligen *inte* den första som observerade att vi "producerar lycka"."
Det är givetvis korrekt, men ändå verkar så många glömma bort detta faktum när vi blir äldre..
Johan Norberg har gjort en ytlig literaturstudie och sedan skrivit en rapport.
Hur definierar du ytlig?
Nu har faktiskt Johan svarat, i kommentarsfältet i fråga. Han framför bra argument, när han inte håller med mig. Tyvärr har jag inte tid att bemöta honom just nu, då jag åker utomlands imorgon. Det får bli efter nyår.
Skicka en kommentar