I våras så rasade kravaller i vårat grannland Danmark. I samband med detta så undrade jag om det snart var dags för Sverige. Forskare varnade för att det kunde ske.
Tyvärr så hamnade vi där tidigare än vad jag hade trott.
Uppdatering 12.07: Jag skyller på att jag var trött, men i natt när jag läste om kravallerna så missade jag helt kopplingen mellan kravallerna och de så kallade "autonoma". Som egentligen är en förskönande omskrivning för vänsterextremister. Lyckligtvis var Peter S-W mer vaken. Samtidigt påminns vi om hur media gullar med vänsterextremisterna. Istället för att kalla dem just för vänsterextremister och sätta rubriken därefter, så kallar man dem för "aktivister" eller "autonoma". Detta gör mig om möjligt ännu mer förbannad. Har skrivit om den stenkastande vänstern tidigare och även om medias hyckleri.
Uppdatering 21.11: Äntligen börjar media ta sitt ansvar. Rubriken är nu "Afa bakom bråken".
This Creative Trait Supports A More Meaningful Life (M)
15 timmar sedan
31 kommentarer:
Man behöver inte vara forskare för se verkligheten. Tvärtom är det så att de flesta forskare i Sverige valt att se verkligheten från den del av fönsteret där imman varit förutsättingen för lön och karriär.
De gör detta för att de föraktar det svenska samhället och svenskarna, många av dem hatar oss. Deras föräldrar och deras omgivning har lärt ungarna att de västerländska värderingarna är förkastliga, att svenskarna är föraktliga. Nu ser vi resultatet.
Låt Rosengård brinna.
DE hatar OSS? vilka är "oss"? Vi bor alla HÄR i sverige, därför ligger problemet hos OSS. Inte DEM. Innan vi på allvar inser det kommer vi aldrig kunna lösa problemen.
Jorå...man kan lösa problemet för gott.. Vi har både polis, militär och majoriteten av folket på vår sida.
Förövrigt
Man kan väl för bövelen inte ha moské i en källare till ett bostadshus. Inom islam hanteras mkt sprängämnen samtidigt som dessa ungmuslimer sannolikt inte har tillfredställande kompetens på området. Dessutom är ju risken stor att ngn rakryggad svensk kastar in en brandbomb tillslut.
Med "OSS" menar Platinaapa oss med demokratiska värderingar, dvs etniska svenskar och invandrare som tex jag som inte lever i en kultur som står i motsatsförhållande till demkratiska värderingar som tex yttrandefrihet, sexuell frihet, avtalsfrihet etc, listan kan göras lång,är det så svårt att förstå???
Men läs artikeln!! Eller lyssna på nyheterna! De som står för kravallerna är människor som inte bor i rosengård. De började med invånarnas protester men sen hakade de professionella demonstranterna, vita medelklassbarn, på och det är de som står för fortsatt oro. Dagens BZ alltså
VARFÖR är det så många Muslimer överallt i värden som bråkar/krigar/bränner/våldtar??
Jag har flera arbetskamrater som är Muslimer, tänker svenskt, pratar svenska och dricker alkohol, samt gör ett utomordentligt bra jobb.
Skillnaden stavas utbildning och religion
/Wall-Enberg
Här har polemiken redan tagit fart ser jag. Försök bara hålla en anständigt ton när ni diskuterar är ni vänliga. Exempelvis den anonyma kommentaren 12/19/2008 1:51 AM känns inte särskilt konstruktiv.
Om någon händelsevis skulle vara intresserad av mina tankar kring det hela så hänvisar jag till det jag skrev tidigare.
anonym: Möjligt att det inte bara är Rosengårdare som bråkar, men att frånta dem ansvaret är givetvis vansinne. Det har brunnit i Rosengård tidigare utan inblandning utifrån. Hur ofta förekom dessa händelser för 30 år sedan? Eller beskjutningen i Ronna? Gängkrigen i Göteborg? etc
Detta har uppstått iom massinvandringen och inget annat, det har funnits lika "fattiga" om än ännu fattigare områden tidigare utan en liknande utveckling.
Problemet uppstår ÖVERALLT i världen där man försöker sig på massinvandring av folkslag vars kultur, språk, religion, etnicitet etc skiljer sig kraftigt från den dominanta kulturen. VAR??? fungerar denna mångkultur som alla höjer till skyarna? Jag kommer inte på ett enda exempel.
Ok, om vi skulle ta och sansa oss lite så verkar det som många av de gripa är simpla vänsterextremister. Missade det själv i natt när jag läste om kravallerna. Se uppdatering av inlägget.
Så tesen att problemet beror på "massinvandring" eller "mångkultur" är nu ännu sämre. Och den var dålig redan innan.
Var fungerar mångkultur undrar Anders.. Har du möjligtvis besökt New York, eller ja USA över huvud taget?
JAG/OSS/VI 01:40,
Det här handlar inte om något så banalt som "vi och dom". Det handlar om vi ELLER dom.
Broken Arrow ! Broken Arrow !
Marcus: Jag har varit i USA en 15-20 gånger. Senast i September var jag i New York. En häftig stad på många sätt, fast till vilket pris? De etniska motsättningarna är ju verkligen inte frånvarande där...
Det finns uteliggare i varje gathörn och hur de flesta bor ju inte på de finare delarna av Manhattan. I Queens, Brooklyn etc är det en jävla misär med mina mått mätt, och det är där en stor majoritet av alla NY:are bor. Dessa områden får Rosengård att verka trevligt tom. Dessutom lever ju folken fortfarande relativt åtskillda, Chinatown, Little Italy, Harlem anyone?
Ser du till faktorer som utbildningsgrad, social utslagenhet, brottslighet, livslängd, BNP/tillväxt, välfärd, möjligheter till ett bra liv etc så är varken New York eller USA speciellt imponerande alls. Med de aspekterna i åtanke finns det INGET som slår etniskt homogena länder som tex Japan. Även Sverige hörde till denna skara för bara runt 30 år sedan, och då fanns inte dagens problem heller.
DESSUTOM så tillämpar USA en ytterst selektiv invandring där bara "eliten" får bli medborgare i landet (lagligt iaf) Detta kan knappast jämföras med Sveriges invandring.
Anders: Jag har också varit i New York flertalet gånger, men de där etniska motsättningarna du skriver om har jag inte sett så mycket av.
Att folk lever och verkar i olika stadsdelar ser jag inte som något problem, och definitivt inte som ett tecken på att man bör eftersträva etniskt homogena befolkningar i länder. De lever ju uppenbarligen tillsammans och fungerar ihop i samma stad.
USA´s invandringspolicys skärptes efter 9/11, men innan dess så verkar de inte ha inriktats sig på någon speciell "elit" (vad nu det betyder?).
Om du exempelvis jämför andelen Somalier med jobb i USA, med dem i Rinkeby i Sverige, så har 60 procent jobb i USA, medan bara 28 procent har jobb i Rinkeby. Det tyder på att det inte har med etnicitet att göra, utan att det finns strukturella problem i Sverige. Något jag skrivit lite om här.
Marcus: återigen. Ser du till de punkter jag beskrev ovan så är USA totalt underlägset många länder, och därmed ingen bra indikator på ett "bra" land. Mångkulturen är givetvis en del av detta. Länder som Sverige, Tyskland (innan massinvandringen) och Japan utklassar USA fullständigt på dessa punkter mycket tack vare en etniskt/kulturellt homogen befolkning.
Brooklyn, Queens, Bronx, Staten Island samt vissa delar av Manhattan är väldigt sunkiga, men där rör sig sällan de typiska NY-turisterna. Dessa områden är ju ändå oerhört mycket större än just Manhattan. Hur mycket rör du dig i dessa områden när du besöker staden? Växer du upp där är du ofta mer eller mindre dömd på förhand. Något du verkligen inte är i våra "ghetton" som Rinkeby, Tensta etc.
Det har aldrig varit speciellt lätt att få "green card" i USA. Detta får du endast om du kan visa att du har en arbetsgivare som kommer att satsa på dig, så var det även innan 9/11. Mao har invandringen alltid varit väsentligt skilld från den svenska.
Ang Somalierna: Självklart kommer fler i arbete om man slopar en stor del av alla bidrag och tvingar folk att arbeta för att ha en chans till ett drägligt liv. Samtidigt skapar detta en social utslagenhet, låg utbildningsgrad där bara de rikaste har råd att få en bra utbildning sjukvård mm, låg kvalitet på allt som tillhandahålls av staten, enorm brottslighet med överfulla fängelsen....
Detta är dock den enda "lösningen" för att få ett mångkulturellt samhälle att fungera någorlunda. Den mångkulturella samhällsformen i kombination med ett välfärdssamhälle är omöjlig då "kittet" som binder människor samman och skapar solidaritet försvinner iom att man inte har en gemensam kultur och etnicitet. Denna utveckling ser vi nu även i Sverige, bara tanken på att bygga s.k Gated communities hade man skrattat åt för 20-30 år sedan, nu är de en realitet som växer.
Anders: Den första frågan att reda ut är huruvida USA ens är så hemskt land som du tyckes mena. Jag är inte så säker på ens det. Din kritik verkar gå ut att deras samhällsmodell är dålig eftersom de inte har en välfärdsstat av nordisk modell. Visst, så kan man tycka, men alla är inte överens om att den nordiska modellen är det bästa sen skivat bröd.
Din andra tes verkar vara att anledningen till att det är så dåligt i USA är bristen på etnisk homogenitet. Tja, då får jag nog be dig presentera några mer vetenskapliga belägg för den tesen än du gjort hittills.
Eftersom de flesta nordiska länder (Finland undantaget) har en ganska stor del invandrare och för en väldigt "mångkulturell politik", och samtidigt rankar väldigt högt på diverse välfärdsindex så verkar din teori vara emotsagd redan där.
Tja vad sägs om Harvard professorn Robert Putnam tex? http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Putnam
Det jag säger är inte nödvändigtvis att den ena modellen är bättre än den andra. Bara hur de förhåller sig till ett mångkulturellt samhälle. Det är väl knappast någon överraskning för många att både USA och Sverige har haft en ökad frekvens av likartade problem de senaste 20 åren?
Däremot är jag helt övertygad om att ett välfärdssamhälle är totalt omöjligt i längden om samhället är mångkulturellt, här ligger snarare bevisbördan på dig som förespråkar mångkultur då denna kombination förefaller omöjlig överallt i världen. En intressant källa är boken Countries and Concepts: Politics, av Roskin, Michael G. som jag plöjde när jag läste statsvetenskap. Här fastslås det i komparativa analyser att Japan och Tyskland efter andra världskriget snabbt kunde bygga upp sina sönderbombade länder mycket tack vare den etniska och kulturella homogeniteten. Samtidigt som andra länder bryts ner i tärande inbördeskrig och konflikter mellan olika grupper.
Att Sverige fortfarande rankas högt i välfärdsindex är ju inte så konstigt. Man går inte från att vara ett I-land till ett U-land på 10-20 år om du nu trodde det. Däremot kan man skönja flera tendenser som stärker mina teser. Gated communities, Upplopp, gängkrig, beskjutning av polisstationer, för att inte tala om den komparativa försämringen som skett i den svenska skolan jämte andra länder. Rika blir rikare och fattiga blir fattigare.
Sverige är på god väg att övergå till ett samhälle som liknar det amerikanska.
Och, återigen, ser man till aspekter som utbildning, social utslagenhet, välfärd, generell kvalitet på sjukvård, livslängd, tillväxt, brottslighet så utklassar ex Japan USA totalt. Detta gör visserligen även Sverige anno 2008, samtidigt så utklassar Sverige anno 1978 dagens Sverige vilket ytterliggare stärker min tes. Har även källor till detta tillgängliga men orkar inte leta fram dem just nu.
Anders: Ditt svar förtjänar ett bättre svar än vad jag har tid att ge dig nu (reser hemifrån idag). Jag ber om ursäkt för att svaret dröjer, men lovar att återkomma.
GLÖM INTE!
Att detta, nu i Rosengård, annars i t.ex. Trollhättan, handlar om politiska (lokal-)samhällen -alltså kommuner- där de styrande (lokal-) politikerna benämner samhället för ”stad”. Malmö ”stad”.
Till vad vi svenska folk har överenskommit, lagskrivit, att våra –alla- kommuner skall benämnas just ”kommun”. Att vi svenska folk vill ytterligt hävda demokratin, att alla våra kommuner, och dess invånare, är lika värda.
Där alltså dessa politikerna i Malmö, och t.ex. i Trollhättan, vill hävda att de, är nått finare människor, fina stadsboende; än andra, landsbygdsboende individer. Som man ju inte kan benämna landsbygd för ”stad”.
-Alltså visst finns Malmö –och t.ex. Trollhättan- ”stad”, med sina gator, trottoarer, höga hus och trångt. Där benämningen ”kommun” avser samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet.
Och också, att jag absolut inte hävdar att denna så kallade kommunreformen från runt 1969, är det bästa för all framtid. Till på köpet ser jag flera själ för att, den kanske idag bör revideras, något. Att vi svenska folk diskuterar saken och röstar. –Men inte att den skall revideras med våld och terror, som nu några sysslar med.
-Han heter särskilt i Malmö Ilmar Reepalu, socialdemokrat. Och han får stöd i detta stads snackande av kommundirektören –hon kallar sig förstås för stadsdirektörn´- i Malmö Inger Nilsson. Och det är uppenbart ren kriminalitet för dessa myndigheterna att benämna Malmö kommun för Malmö ”stad”. …tacka då faeeen för att det då kan bli till upplopp i Malmö; och t.ex. Trollhättan. Kriminalitet som ju kriminalitet!
Marcus, ang jämförelsen med somalierna så nämner artikeln att 28% av de som bor i Rinkeby har jobb och 60% av de i Minneapolis har jobb. Lite udda att man ställer en illa beryktad förort mot en hel storstad.
Man kan ju undra varför man väljer att göra sådanna bisarra jämförelser istället för att vara lite sakligare och jämföra med Stockholm.
Anders: Jo jag känner till Putnam och hans studie. Även kritiken mot den. Först och främst bör man poängtera att han noterade en korrelation, inte någon kausalitet. Dessutom en korrelation mellan etnisk diversifiering och "trust", inte med välfärd generellt som du talade om innan. Samt att hans data enbart är från USA. Det betyder inte att hans studie inte är intressant, men det vore gietvis ännu bättre om man kunde studera data från fler länder. Inte minst tror jag hans studie skulle problematiseras av data från de Europeiska länderna. Men det är bara en gissning.
Du påstår en hel del i din kommentar, och jag är rädd för att det skulle bli för mycket av sidospår att gå in på dem. Men jag håller inte med om att Japan utklassar varelse USA eller Sverige i alla de saker du nämner. Det är bättre om du är specifik och koncentrerar dig på någon sak att styrka. Inte flera stycken. Det blir så rörigt annars.
Så om vi ska koncentrera oss på din tes om etnisk homogenitet och välfärd, så behöver du förklara varför exempelvis inte Kina, Somalia och flertalet muslimska länder rankar högre på alla välfärdsindex än vad de gör. Att bara exemplifiera med Japan som ett positivt exempel är ett typiskt fall av "cherry picking".
I vilket fall, även om det vore sant (vilket jag alltså inte är övertygad om) att etnisk mångfald inom ett land leder till (lite) sämre välfärd, så utgör det inget normativt argument i sig. Det kan exempelvis finnas andra positiva saker med etnisk diversifiering.
B-O Gavne: Tack för ett gott skratt.
Sonrep: Det kan ju vara så enkelt att en stor andel somalier valt att flytta till just Minneapolis respektive Rinkeby i respektive land. Så det behöver inte vara mer bissart än så. Dvs inte alls. Om du känner till data från hela Stockholm, eller t om hela Sverige, så vore det såklart intressant att ta del av. Spontant så tror jag nämligen inte bilden ser så värst annorlunda ut, men det kan ju vara en fördom.
Markus: Först och främst så är "trust" absolut väsentligt när man talar om generell välfärd då detta "kitt" som binder samman människor är det som skapar en solidaritet som får en välfärdsstat att fungera.
Jag är medveten om att det kan uppfattas något diffust att jämföra så många olika parametrar, fast det är ändå så man ofta gör en komparativ jämförelse mellan länder.
Om vi ska förenkla det hela kan man kika på de komparativa fördelar/nackdelar en stor invandring av kulturellt/etniskt avvikande har medfört. Det enda land jag kan komma på något som varit i närheten av att väga upp nackdelarna med fördelar är Kanada med deras extremt selektiva invandringspolitik. Förklara gärna sakligt hur Sverige har blivit bättre än tex Finland genom att föra en extremt human invandringspolitik.
Mångkulturförespråkarna brukar ofta ha känsloargument alternativt idiotresonemang som Pizza och Zlatan att komma med medan de (i Sverige få och nedtystade) kritikerna brukar vara de som är sakliga. Ta bara den omtalade debatten mellan Mona Sahlin och Jimmie Åkesson tex. Åkesson, som verkligen inte är någon stor politiker, framstod som ett under av saklighet jämfört med kvinnan som med stor sannolikhet är vår näste statsminister.
Japan är ett intressant exempel då de, till skillnad från Somalia, Kina och muslimska länder, är ett I-land samt har behållit sin etniska/kulturella homogenitet. För att göra en god analys av länder måste de vara relativt lika i grunden. Japan jämställs ofta med västländer i dessa sammanhang, bla Tyskland. Detta medan Ryssland brukar ställas mot exempelvis Iran och Indien mot Sydafrika.
Det kan ju vara så enkelt att en stor andel somalier valt att flytta till just Minneapolis respektive Rinkeby i respektive land. Så det behöver inte vara mer bissart än så. Dvs inte alls.
Bisarrt stavas det. Att jämföra en förort med en hel storstad i detta ämne anser jag vara egendomligt. Om det sen skulle ha flyttat många somalier till både Minneapolis och Rinkeby så innebär ju inte det att en jämförelse är passande.
Menar många i antal eller andel av av befolkningen i orten/storstaden?
Anledningen att jag tycker att det är bättre att jämföra storstad VS storstad än förort VS storstad är ju inte minst för att folk som bor i Rinkeby sällan gör det för att de föredrar det framför Kista. Det är ungefär som Fittja/Alby där jag bor. Eftersom få vill bo där så är det lättare att fixa ledig hyresrätt där. Men väldigt många försöker ta sig ifrån bostadsgetthot om de får möjlighet. Ett bra jobb kan ge en sådan möjlighet. Flytt från getthot ger en tom lägenhet åt en ny irakier, somalier, i rinkeby. Denna rörelse leder till att fler nyankomna oetablerade somalier med dåliga svenskakunskaper bor i Rinkeby, medans de mer etablerade, utbildade och inkomstbringande flyttar till Akalla/Kista eller någon annanstans.
Ingen statistik om somalier, men väl om Rinkeby, vilket bekräftar min tes om en utsatt förort:
Befolkningen i Rinkeby var 2007: 15.051
Flyttningsnettot mellan Rinkeby och
övriga Stockholms kommun: -453
övriga länet: -226
utlandet: 378
http://www.usk.stockholm.se/tabellverktyg/tv.aspx?projekt=omradesfakta&omrade=22405
Anders: Är fortfarande utomlands, därav mina långsamma svar.
"trust" i ett samhälle kan dock skapas på flera sätt (stabila privata äganderätter och "rule of law" bland annat). Så om man tycker att staten bör vidta åtgärder för att öka graden av "trust" i ett samhälle så måste man inte eftersträva etnisk homogenitet. Och återigen så har jag för mig (men har inte tillgång till någon källa på resande fot) att Sverige, trots sina "mångkulturalism" rankar bra när det kommer till "trust" människor emellan.
Personligen tror jag att ett land som Sverige blivit "bättre" av en generös flyktingpolitik genom att människor fått tillfälle att umgås med människor från andra kulturer än sina egna. Vilket förhoppningsvis, men uppenbarligen inte alltid, kan bidra till att minska på fördomar mot "främlingar". Men jag har inget att bevisa på den fronten, då mina argument för fri invandring inte bygger på att göra Sverige "bättre" som land, utan på frihetliga grunder. Däremot har jag, som många andra, kritiska åsikter om den förda invandringspolitiken. Att många invandrare fastnat i bidragsberoende och utanförskap är ju ingen höjdare.
Jag förnekar inte att Japan är ett intressant land att jämföra med, jag poängterar bara att du kan ju inte enbart bygga ditt argument på det landet och ignorera alla andra länder med etniskt/kulturellt homogena befolkningar som motsäger din tes. Du nämner att Japan är ett I-land.. och det är då kanske snarare detta faktum som förklarar Japans välfärd, än dess etniska homogenitet.
Sonrep: Jag har alltså inget emot att göra andra (bättre) jämförelser, t ex de du nämner. Men jag känner alltså inte till några andra data. Men tar gärna del av det om någon har denna information. Därav min förfrågan.
Marcus: Att fördomar mot invandrare skulle MINSKA pga invandringen är ren felaktig spekulation från din sida. Det som totalt motsäger din tes är att SD är som absolut starkast och motståndet mot invandringen som störst där blandningen av olika folkslag är som mest tydlig. I etniskt homogena svenska områden där man inte träffar några invandrare annat än eventuellt på den lokala pizzerian är invandringsmotståndet och SD-stödet i princip obefintligt. Alla äldre människor jag pratar med säger också att det har blivit mångdubbelt värre de senaste 20 åren iom den stora invandringen.
När man gör en komparativ analys inom statsvetenskapen är själva grundtanken att man ska söka jämföra länder som är lika på nästan alla punkter, bortsett från den man specifikt vill jämföra. Att jämföra Japan med Somalia är därför fullständigt ointressant. Däremot är jämförelserna Japan/Tyskland, eller Sverige/Finland mycket intressanta.
Det som kan vara intressant är också att se till vad som har skapat välfärd. Japan/Tyskland är intressanta exempel då båda har rest sig från misär och världskrig väldigt fort, något som många andra länder inte klarat. I dessa fall påtalas ofta deras etniska homogenitet till starkt bidragande orsaker. Samma förklaring används då man försöker utröna varför Sydafrika inte utvecklas, trots deras goda naturresurser.
Som sagt. Mångkulturförespråkare har aldrig några konkreta argument att komma med, eller några fakta som stöder deras teser. Trots detta är det alltid deras meningsmotståndare som utpekas som osakliga.
Anders: Jag kan inte se att jag anklagat dig för att vara osaklig. Däremot är jag mindre imponerad av styrkan i dina argument och det faktum att du ignorerar ett par av mina.
Är också bekant med komparativ analys inom statsvetenskap, både Most Similar Systems Design som du beskriver, samt Most Different Systems Design. Att någon "påtalar" att etnisk homogenitet är en "starkt bidragande orsak" till snabb tillväxt, räcker inte för att övertyga mig om att det också är sant. Jag föredrar mer kvantitativa och statistiskt säkerställda samband. Har du några sådana?
Du har rätt i att det är en spekulation från min sida att fördomar mot invandrare skulle minska pga invandringen. Men jag vet inte om du lyckats visa på motsatsen heller. Du skriver: "I etniskt homogena svenska områden där man inte träffar några invandrare annat än eventuellt på den lokala pizzerian är invandringsmotståndet och SD-stödet i princip obefintligt."
Som i Sjöbo då exempelvis..?
Jag har alltså inget emot att göra andra (bättre) jämförelser, t ex de du nämner. Men jag känner alltså inte till några andra data. Men tar gärna del av det om någon har denna information. Därav min förfrågan.
Markus, bevisbördan ligger på den dig som kommer med påståendet.
En stor fördel som USA har är att fler kan engelska. Även om landet har somaliska som officiellt språk så kan väldigt många där engelska, inte minst för att en stor del av invandrarna kommer från föredetta Brittiska Somaliland. Därmed kan man ifrågasätta om det ens är lämpligt att jämföra med något engelskspråkigt område.
"bevisbördan ligger på den dig som kommer med påståendet."
Precis, så om du menar att det finns bättre undersökningar, så är det upp til dig att presentera det. ;-)
haha, jag har inte påpekat att bättre undersökningar finns, bara att du bör använda dig av en bättre undersökning för att styrka din tes.
Men som jag i mitt senaste inlägg skrivit så är det tvärtemot tveksamt om man ens bör jämföra dessa områden öht.
Jag är inte helt främmande för tanken att det skulle finnas något "systemfel", men jag har svårt att ta denna jämförelse på något större allvar.
Men jag önsker dig lycka till med att hitta något övertygande :)
Skicka en kommentar